Roda dels aliments |
|||
Imatge de Wiquipèdia |
|||
Grups d'aliments | Aliments | Nutrients | |
I |
Llet i derivats |
Llet, iogurt, mató, formatges |
Contenen glúcids, proteïnes, greixos, vitamines, aigua i minerals. |
II |
Carn |
Carns, ous i peixos |
Grup d'aliments molt rics en proteïnes i una proporció variable de greixos, vitamines, aigua i minerals. |
III |
Patates llegums i fruits secs |
Avellanes, llenties, patates, mongetes seques |
Alt contingut en glúcids, o en greixos (fruits secs i en menys quantitat els llegums).També contenen proteïnes, vitamines, aigua i minerals. |
IV |
Verdures i hortalisses |
Enciam, espinacs, mongetes verdes, pastanaga, carxofa, tomates |
Molt rics en vitamines, minerals, aigua. Pobres en glúcids, greixos i proteïnes. |
V |
Fruites |
Plàtans, prunes, pomes, taronges, peres, síndria |
Molt rics en vitamines, minerals, aigua. Pobres en glúcids, greixos i proteïnes. |
VI |
Cererals i derivats |
Arròs, galetes, pa, farina de blat, macarrons |
Alt contingut en glúcids. També contenen proteïnes, vitamines, aigua i minerals. |
VII |
Greixos |
Oli, mantega, nata, margarina |
Alt contingut de greixos. |
ELs glúcids o sucres, els greixos i les proteïnes són nutrients orgànics, són rics en energia, per això, també es diuen nutrients energètics. |
|||
Classificació dels aliments segons la funció: ALIMENTS ENERGÈTICS.- Aliments que contenen nutrients que ens proporcionen energia per poder: estudiar, caminar, descansar, badar, créixer, ... Ho són els que tenen un alt contingut en GREIXOS I GLÚCIDS (SUCRES). Ho són la fruita, les verdures, la llet, ... |
|||