Cultius hidropònics
 

Conreu de plantes on l'arrel es submergeix en dissolucions en aigua i una combinació de sals minerals que contenen tots els elements que la planta necessita en quantitats precises.
Per la preparació de les solucions nutritives s'utilitzen sals minerals com sulfat d’amoni, nitrat de potassi i fosfats, entre d'altres.
En aquest tipus de cultius la planta no pot agafar els elements que prendria si estigués cultivada en terra. Per això ha de trobar aquests elements, en una proporció determinada, ja que per sobre de certs valors, comença un procés d’intoxicació i mort, i per sota -així com la seva falta- es tradueix en símptomes específics que es reflecteixen en l' estructura de la planta i la mort.

Element
Funció en la planta
Signes de la seva mancança
Nitrogen
Contribueix a la formació de les proteïnes, de la clorofil·la. Dóna a la planta un aspecte verd intens. Augmenta la producció, sobretot de fulles.
Les fulles més velles es tornen grogues
Fòsfor
Forma part de les molècules que les plantes utilitzen per obtenir energia. Per això, fa que la germinació sigui més ràpida i que la planta es faci més vigorosa.
Les fulles més velles es tornen de color verd- blavós
Potassi
Controla la velocitat de les reaccions químiques que tenen lloc en les plantes. Les plantes creixen en alçària i fan abundants brots laterals.
A les vores de les fulles apareixen taques de color groc. La planta té un aspecte més esquifit.
Al principi només s'utilitzaven aquest tipus de conreu per a la investigació. Ara són molt utilitzats en cultius d'hortalisses i flors, ja que amb aquesta tècnica s'aconsegueix un gran estalvi d'aigua, d'adobs, d'energia i de superfície de conreu, a més les produccions augmenten i les collites tenen millor qualitat.
Es pot practicar tant en espais tancats com oberts.
Hi ha diferents mètodes de cultius hidropònics, però tots s’ajusten a un principi essencial que consisteix en el cultiu de plantes sense terra i sense matèria orgànica.