ORIENTACIÓ I CARTOGRAFIA

 

La humanitat ha tingut sempre necessitat d'orientarse. En la nostra vida diaria quan estem en llocs que ens són desconeguts, procurem fixarnos en detalls que ens serveixin de punt de referència. Quan anem d'excursió ens fixem en uns senyals típics-els senders- a ciutat qualsevol edifici ens pot servir d'orientació.

Amb el temps, aparells com la brúixola ens han ajudat a trobar solucions en llocs on a causa dels grans espais oberts, un mar o, simplement un bosc, ens és difícil d'orientar-nos.

Aquest crèdit permet utilitzar diverses eines per conèixer l'orientació,per això fem servir la brúixola, els mapes en aspectes geogràfics però també en aspectes polítics, económics i en definitiva en qüestions tan practiques i quotidianes com circular per la ciutat,fer un joc de pistes, etc....

Mitjançant la cartografia farem també la representació del relleu.

 


 

DESCOBRIM L'UNIVERS

El crèdit pretén una iniciació a l'Astronomia, el coneixement delsprincipals objectes celestes, les seves característiques, els seus moviments, els instruments d'observació emprats en aquesta ciència, mostrar les diferents explicacions que s'han donat al llarg de la Història a l'origen i evolució de l'Univers, i reconèixer i valorar la importància de l'Astronomia en l'evolució cultural de la Humanitat.

A més a més, permet relacionar el desenvolupament científic amb la societat mitjançant un repàs històric dels fets i moments més remarcables que varen condicionar l'evolució d'aquesta ciència.

L'alumant, a l'acabar el crèdit, ha de ser capaç d'orientar-se, de dia i de nit, mitjançant l'observació del cel i del seu moviment aparent, relacionar els moviments de rotació i traslació de la Terra amb el dia i la nit i les estacions, descriure el Sistema Solar i els diferents objectes celestes que existeixen lluny d'ell, tenir conciencia de la dificulatat que comporta la comprensió de l'Univers, i com els coneixements científics han anat evolucionant, així com les tècniques emprades en el seu estudi.

 

COM FUNCIONA LA BIOSFERA ?

Aquest crèdit tracta de les relacions entre els organismes i d'aquest amb el seu entorn abiòtic, de la importància de l'aigua en la biosfera, dels intercanvis de matèria i d'energia, i dels canvis en els ecosistemes en el temps i també sobre l'impacte d'algunes de les activitats humanes en la biosfera.

En el seu desenvolupament cal valorar les sortides i itineraris com activitats especialment enriquidores, en les quals poden introduir-se o bé aplicar-se diversos continguts del crèdit segons l'estratègia didáctica que s'adopti.

Es vol incidir especialment sobre els valors i les actituds, però d'una forma raonada, atès que la comprensió del funcionament dels ecosistemes pot sensibilitzar i mobilitzar a l'alumnat cap actituds de respecte i conservació envers el medi natural.

 

LES ACTIVITATS HUMANES I LA CONTAMINACIÓ
La contaminació es un problema medioambiental que afecta de forma diversa, qualitativament i quantitativament, els diferents medis. La contaminació afecta a l'atmosfera, aigües i sòls, els organismes animals i vegetals, els éssers humans i també al patrimoni arquitectònic.

La contaminació d'origen antropogènic, causada per els processos d'obtenció d'energia, el processos industrials, els mitjans de transport i les activitats de consum i oci,no té fronteres horitzontals i es la relaciona amb els posibles canvis atmosfèrics( efecte hivernacle), l'afebliment de la capa d'ozó,etc...

En aquest sentit, es farà veure a l'alumnat que la solució dels problemes ambientals és complexa i que la ciència i la tecnología són un més dels paràmetres a valorar juntament amb els factors econòmics, socials, polítics i que la tecnología no només genera problemes sinó que també en soluciona.