DESCOBRIM ELS MINERALS I LES ROQUES

És l'observació práctica de les propietats dels minerals como ara el color, l'estructura, el tacte, etc.

OBJECTIUS:

  • Ensenyar els trets diferencials més importants de les roques i els minerals.
  • Observació d'exemplars minerals.
ELS ECOSISTEMES I LA CONSERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT

La riquesa d'espècies que poblen el planeta és un patrimoni que cal conèixer i conservar.

OBJECTIUS:

  • Joc de simulació per veure què és un ecosistema i les relacions que s'hi estableixen.
  • S'explica què és la biodiversitat i la importancia de conservar-la.
L'AIGUA DE BARBERÀ , D'ON VE? QUÈ SE'N FA? ON VA

Barberà disposa de diversos pous d'aigua al voltant del municipi que són els que subministren una gran part de l'aigua a la població, després de fer-ne un tractament.

OBJECTIUS:

  • Fer conèixer un dels recursos naturals que té Barberà del Vallès.
  • Conèixer el cicle de l'aigua i la seva relació amb les activitats humanes.
  • Conèixer l'ús de l'aigua.
EL BOSC DE BARBERÀ DEL VALLÈS: SANTIGA

Itinerari mediambiental que permet conèixer els voltants i la descoberta de l'entorn natural de Barberà.

OBJECTIUS:

  • Fer que els alumnes de Barberà coneguin l'entorn de la ciutat i el valorin.
  • Conèixer l'entorn natural de Barberà, paissatge, interrelació home-natura, medi físic i medi natural.
  • Identificar i gaudir dels elements que formen el paissatge
TALLER D'ENERGIES RENOVABLES

Tallers que permeten l'observació, l'aplicació real i el funcionament de les tecnologies per l'aprofitament de l'energia solar.Farem:Construcció de rellotges de sol i construcció de cuines solars.

OBJECTIUS:

  • Conèixer l'existència d'energies netes i renovables, que permeten un ús més eficient dels recursos energètics.
  • Valorar l'efecte de l'aprofitament de recursos vers la sostenibilitat i en diferents ambients: rural, urbà , domèstic.
  • Reflexionar sobre els hàbits de consum energètic.
TALLER DE LA CALOR I ELECTRICITAT

 

Un taller que ens descobreix la diferència entre calor i temperatura, alhora que s'estudia els seus efectes sobre la matèria.

Tot experimentant, l'alumne descobreix els efectes o canvis que produeix el calor sobre els cossos: augment de temperatura, dilatació, canvis d'estat, etc. Manipulant diferents instruments i aparells, s'evidencia la transformació de l'energia calorífica en energia mecànica i la seva aplicació a les màquines


Estudi de l'electricitat, del seus diferents efects i de les formes de generar-la i transportar-la.

L'alumne, conduït pel monitor, realitza experiments que l'ajuden a interpretar fenòmens d'electricitat estàtica i els seus efectes sobre la matèria. S'estudien diferents alternatives de producció d'energia elèctrica i s'analitzen les variants que hi intervenen.
Amb aquest taller, es consciencia el grup sobre el risc i els perills que l'electricitat comporta i es promou hàbits responsables en la seva manipulació
.

 

ESTUDI DE LA FAUNA I FLORA DEL LITORAL MARÍ

 

El Centre d'Estudis del Mar constitueix una unitat del Servei del Medi Ambient que ajuda en la gestió dels seus recursos ambientals i organitza programes d'educació.

El treball que es desenvolupa en el CEM, es basa en l'observació directa i en la participació dels alumnes amb l'assessorament d'un monitor.

Estudi de les diferents comunitats d'organismes del nostre litoral, de la seva importància en el cicle de la vida i les repercussions de l'activitat humana sobre el mar.

SERVEI DE MICROSCÒPIA DE LA UAB

És un servei de suport a la recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, que disposa de la infraestructura en utillatge i tècnica necessaris per a l'aplicació de la microscòpia a diversos camps de la investigación, sobretot en biomedicina, química, física,ciències dels materials, geologia, etc

La visita consisteix en estudiar el funcionament bàsic dels diferents microscopis i les metodologies per preparar les mostres en l'aula del Servei, i posteriorment podran posar-se un per un davant dels diferents microscopis (microscopi electrònic de transmissió, de rastreig, i el microscopi làser confocal) on podran veure diferents mostres.


Un cop feta la visita els arxius d'imatges dels usuaris romandran en els servidors del Servei per un període màxim de tres mesos, durant aquest temps els usuaris podran accedir als seus arxius per FTP i fer-se'n còpia.

http://sme.uab.es/M000.htm

ZOO DE BARCELONA, TALLER DE INVERTEBRATS
El Zoològic és avui un testimoni viu dels animals del nostre planeta amb poques possibilitats de ser observats directament en el seu medi.Molts d'aquests animals són representants de poblacions minvants en estat natural, fet que converteix el zoo en un centre d'especial interès, perquè és l'únic indret on es poden estudiar i comparar diferents animals vius.

Nosaltres farem el Taller d'invertebrats, que consisteix en:
· Classificació del regne animal
· Característiques dels invertebrats
· Filum d'artròpodes i equinoderms

Per fer-ho tenim un dossier de treball juntament amb diferents exemplars d'invertebrats i l'observació amb lupa.

QUAN A LA CIUTAT PLOU....

Avui, bona parts de les millores de la qualitat de vida urbana es produeixen sota la "cota zero " de la ciutat. Aquest itinerari es centra en la construcció d'una xarxa de dipòsits subterranis, encarregats d'interceptar les aigües pluvials en els moments de pluges torrencials.

Aquest sistema compleix una doble missió : evita el desbordament del clavegueram i la saturació de la depuradora, la qual cosa permet que no s'aboquin aigües residuals al mar i , alhora, evita la inundació d'algunes zones de la part baixa de la ciutat. En segon lloc, un cop finalitzat l'episodi de pluja i quan el clavegueram recupera la seva capacitat habitual, permet enviar aquestes aigües a la depuradora per al sanejament i, posteriorment, l'abocament al mar.

ENERGIES ALTERNATIVES AL PARC CENTRAL DEL VALLÈS
Visita guiada a les instal.lacions d'energies renovables del Parc Central del Vallès amb el desenvolupament d'un dels tallers proposats que permet conèixer-ne la seva aplicació.

OBJECTIUS:
· Conèixer l'existència d'energies netes i renovables, que permeten un ús més eficient els recursos energètics.
· Observar l'aplicació real i el funcionament de les tecnologes per a l'aprofitament solar incidint en les aplicacions quotidianes.
· Valorar l'efecte beneficiós d'aquests elements vers la sostenibilitat i en diferents àmbits : rural, urbà i domèstic.
· Valorar la innovacó tecnològic com un dels útils per avançar cap a un model de societat sostenible.