Els blocs i la seva aplicació a l'aula
 
Mòdul 2
  Inici
 

CREACIÓ D'UN BLOC A BLOGGER: Una nova entrada

   
 
 
EDITAR UNA ENTRADA JA ESCRITA | CREAR UN ENLLAÇ DINS EL TEXT
 
 
  Editar una nova entrada
  Anem a la pàgina d'inici de http://www.blogger.com
 
Aleshores us demanará el nom d'usuari i contrasenya. Aquests seran els que haureu introduit al registrar-vos. És important que el recordeu.
   
 
   
 
Una vegada registrats apareix el Panel, on podem accedir al control principal de la nostra bitàcola. Feu un clic damunt de "Nueva entrada" per editar-ne una de nova:
   
 
   
  Apareixerà la nova pestanya de creació d'entrades. Ja podrem començar-ne una de nova.
  No oblideu de posar un títol a la part superior del missatge.
 
   
  La barra d'eines per a redactar un missatge presenta les següents opcions:
 
Tipus de lletra i mida
Negreta i cursiva
Color de text
Enllaç
Justificat de text
Numeració de paràgraf
Punts de paràgraf
Cita
Verificació ortogràfica (castellà)
Insertar imatges
Esborrar estil
Editar en text o HTML
 
  El mode d'edició "normal" i en "HTML"
  Observareu en redactar una nova entrada que apareixen els modes:
 
  Mode de redactar:
 
   
  Edició en html
 
   
 
Les dues formes de treball permeten una escriptura més acurada a qui ja tingui coneixements de llenguatge HTML i, per un altre cantó, facilita la redacció a la persona que només es vol preocupar del contingut del text, amb les icones que ajuden a simplificar la feina més difícil. El fet d'incloure les etiquetes d'HTML pot ajudar a crear nous enllaços o incloure continguts multimèdia, tot i que cal saber HTML.
 
  Posar etiquetes (tags)
 
A la part inferior, cadascuna de les noves entrades que creem pot tenir una "etiqueta" o "tag" que identifiqui el tema que tractem. Pot ser: bicicleta, redacció, el pati, socials... El fet d'"etiquetar" les entrades facilitarà les cerques dins el mateix bloc.
   
 
   
 
Un cop ja tenim escrits els tres elements bàsics, ja podem publicar la nostra entrada fent clic a "publicar" a la part inferior
   
 
   
 
La nostra primera entrada restarà així ja en línia, i podrem observar el seu resultat, un cop publicada, a través de l'opció
   
 
 
I farem clic per a observar el resultat i veure les parts bàsiques amb què treballa la visualització d'un bloc:
   
 
   
 
  Editar una entrada ja escrita
 
Sempre podem modificar el text de qualsevol entrada ja realitzada, ja sigui per a canviar el text, ja sigui per evitar una errada ortogràfica.
   
 
1.- Des de la pestanya superior Creación de entradas/Editar entradas podem accedir a totes les entrades que tinguem fetes. Només caldrà fer clic damunt de la que vulguem editar per entrar dins :
   
 
 
També podem canviar la data d'una entrada, configurar els permisos d'edició de comentaris i activar o desactivar l'opció Vínculos de retroceso.
 
   
  2.- Tornem a "publicar" un cop fetes les modificacions.
 
  Crear un enllaç dins el text
   
 
La hipertextualitat és un tret inherent als textos virtuals. A les nostres entrades podem afegir-hi enllaços a webs externes.
  Vegem-ne un exemple:
 
Suposem que volem fer-hi un "enllaç" a una plana de la XTEC que informa d'un tema:
   
 
   
 
Seleccionem la paraula que volem que, en fer clic damunt d'ella, ens porti a una altra plana. En aquest cas, a la portada de la XTEC.
   
 
  Fem clic a la icona:
   
 
 

Apareixerà una nova finestra amb un desplegable doble. En el tipus d'enllaç, per defecte, cal seleccionar "http". A l'URL, o "adreça web" podem posar la plana de la XTEC:

   
 
De tota manera, fixeu-vos en la gran quantitat de tipologies de pàgines que podem enllaçar al camp "tipus", com per exemple "mail to", que serveix per a fer un missatge de correu electrònic a l'adreça que s'indiqui.
   
  Observeu que el text ara es torna de color blau i subratllat, tot indicant que aquesta paraula ens porta a un enllaç quan fem clic damunt d'ella.
   
 
 
  El mode esborrany
 
Si no heu acabat d'escriure un missatge o voleu desar-lo provisionalment per publicar-lo una altra estona, o dies, més tard. Per fer-ho, podeu fer servir el mode "Guardar como borrador" que teniu a la part inferior, a l'esquerra de "Publicar"
   
 
   
 
Un cop guardada, la podem tornar a recuperar des del menú principal de gestió del bloc, a la part dreta. Al cos del resum del missatge ens indica que és "borrador".
 
 
Com qualsevol entrada, per publicar-la només caldrà, des del seu mode d'edició, fer clic a "publicar".
 
  Esborrar una entrada
 
No podem acabar aquesta part bàsica de gestió sense remarcar que qualsevol entrada pot ser esborrada també des del menú principal.
 
Cal anar amb comPte, perquè aquesta acció no té retorn i no es podran recuperar les entrades esborrades.
   
 
   
  Font: Comunicació i audiovisuals a internet