10è aniversari
de Filòpolis
 
 
 
 


Africana és la faula de la granota i l'escorpí Il·lustra com la conducta animal està marcada pels instints o per pautes genèticament determinades que s'han anat establint en el procés evolutiu. Ara bé, a mesura que pugem en l'escala evolutiva, les pautes instintives van perdent predomini.

La conducta humana està programada o determinada d'una manera semblant a la conducta animal? Una resposta afirmativa dificultaria defensar l'existència de la llibertat humana.

 
 
     Un escorpí que desitjava travessar un riu, li va dir a una granota:
 -Duu-me a la teva esquena.
 -¡Que et dugui a la meva esquena! -va contestar la granota-. ¡Ni pensar-ho! ¡Et conec! ¡Si et duc a la meva esquena, em picaràs i em mataràs!
 -No siguis estúpida -li va dir llavors l'escorpí-. ¿No veus que si et pico t'enfonsaràs en l'aigua i que jo, com que no sé nedar, també m'ofegaré?
 Els dos animals van seguir discutint durant una estona, i l'escorpí es va mostrar tan persuasiu que la granota va acceptar passar el riu amb ell. El va carregar sobre la seva lliscosa esquena, ell s'hi va agafar, i van començar la travessia.
 Arribats enmig del gran riu, de sobte, l'escorpí va picar a la granota. Aquesta va sentir que el verí mortal s'estenia pel seu cos i, mentre s'ofegava, i amb ella l'escorpí, li va cridar:
 -¡Veus! ¡T'ho havia dit! ¿Però què has fet?
 -No puc evitar-ho -va contestar l'escorpí abans de desaparèixer en les glauques aigües-. És la meva naturalesa.
(Extret de Jean-Claude Carrière, "El círculo de los mentirosos.
Cuentos filosóficos del mundo entero
")

 
 
  És evident que els humans estem condicionats biològicament, socialment,... Ara bé, aquests condicionants són tan forts que determinen el nostre comportament? Això és el que manté el determinisme; així, si coneguéssim el pes d'aquests factors en una persona podríem predir o preveure el seu comportament. L'indeterminisme, per altra banda, tot reconeixent el pes dels condicionants, manté que aquests no encarrilen invariablement el comportament i que, per tant, aquest no és del tot previsible.