10è aniversari
de Filòpolis
 
 
 
 


Nietzsche (1884-1900) és autor d'una de les obres mestres de la literatura alemanya: Així parlà Zaratustra. L'obra, una simfonia poètica amb un cert to bíblic, després d'una obertura en la que s'invoca al sol en companyia de la seva serpent i la seva àguila, anuncia el nou missatge del persa Zaratustra. Al segle -VII, el profeta Zaratustra fundà una moral basada en el bé i en el mal; ara retorna i reconeixent el seu error, predica la transvaloració, la creació de nous valors considerant els vells ja mort.

Zaratustra anuncia la mort de Déu, és a dir, la mort de les veritats absolutes, la mort d'uns ideals o valors immutables que es basaven en el més enllà. Dues alternatives es presenten davant d'aquesta absència: la de l'últim home, que viu la trista fi d'una civilització els valors de la qual han mort, o la del superhome, que estableix nous valors amb la seva voluntat creadora. L'últim home és l'home empobrit i empetitit, és l'home mancat d'objectius pels quals valgui la pena lluitar, és l'home incapaç d'infantar una estrella.

 
 
   
   
I així parlà Zaratustra a la gent:

«Ha arribat el temps en què l'home fixi la seva meta. Ha arribat el temps en què l'home planti la llavor de la seva esperança més alta. [...]

Ai!, s'acosta el temps en què l'home ja no infantarà cap estrella. Ai! S'acosta el temps de l'home més menyspreable, el temps d'aquell que ja no es pot menysprear a si mateix.

Mireu! Jo un mostro l'últim home.

"Què és 'amor'? Què és 'creació'? Què és 'nostàlgia'? Què és 'estrella'?" -Així pregunta l'últim home i fa l'ullet.

Llavors la terra s'ha tornat petita i sobre ella fa saltirons l'últim home, aquell que tot ho empetiteix. El seu llinatge és inexterminable, com ho és el del poll; l'últim home és aquell que viu més temps.

"Hem inventat la felicitat" -diuen els últims homes i fan l'ullet.»
NIETZSCHE. Així parlà Zaratustra. (Pròleg, 5)
 
 
 
  És incapaç d'infantar una estrella qui no té força per superar-se a si mateix; qui sí té desigs, però no gran projectes. El regne de l'últim home és imatge de l'home de la vida moderna, que està de tornada de tot i cerca només la comoditat i la felicitat.

Infanta una estrella qui, prefigurant el superhome, assumeix el caràcter heroic de la existència humana, estableix valors autèntics i fidels a la terra, aspira a ser més, esdevé un esperit lliure. I tu, ets capaç d'infantar una estrella?