10è aniversari
de Filòpolis
 
 
 
 



Cervantes es serveix de la força captivadora de les paradoxes. En la seva obra Don Quijote de la Mancha, capítol LI de la segona part, narra la presentació a Sancho Panza, quan era governador de l'ínsula Barataria, de la paradoxa del penjat.

Una paradoxa és un enunciat o una argumentació que porta a dues conclusions mútuament excloents o contradictòries. Així, és paradoxal l'enunciat "Aquesta oració és falsa". Les paradoxes són enunciats o argumentacions que meravellen per la seva capacitat de sorprendre, d'anar contra l'opinió general o contra el resultat previsible (paradoxa, del grec "para" contrari i "doxa" opinió).

 
 
     - Señor, un caudaloso río dividía dos términos de un mismo. Señorío, y esté vuestra merced atento, porque el caso es de importancia y algo dificultoso... Digo, pues, que sobre este río estaba una puente, y al cabo de ella, una horca y una como casa de audiencia, en la cual de ordinario había cuatro jueces que juzgaban la ley que puso el dueño del río, de la puente y del señorío, que era en esta forma: "Si alguno pasare por esta puente de una parte a otra, ha de jurar primero adónde y a qué va; y si jurare verdad, déjenle pasar: y si dijere mentira, muera por ello ahorcado en la horca que allí se muestra, sin remisión alguna". Sabida esta ley y la rigurosa condición de ella, pasaban muchos, y luego en lo que juraban se echaba de ver que decían verdad, y los jueces los dejaban pasar libremente.
Sucedió, pues, que tomando juramento a un hombre, juró y dijo que para el juramento que hacía, que iba a morir en aquella horca que allí estaba, y no a otra cosa. Repararon los jueces en el juramento, y dijeron: "Si a este hombre le dejamos pasar libremente, mintió en su juramento, y, conforme a la ley debe morir; y si le ahorcamos, él juró que iba a morir en aquella horca, y, habiendo jurado verdad, por la misma ley debe ser libre". Pídese a vuesa merced, señor gobernador, qué harán los jueces de tal hombre; que aun hasta ahora están dudosos y suspensos, y, habiendo tenido noticia del agudo y elevado entendimiento de vuestra merced, me enviaron a mí a que suplicase a vuestra merced de su parte diese su parecer en tan intricado y dudoso caso.

 
 
  Si l'enunciat Aquesta oració és falsa és vertader, aleshores l'oració és falsa. Si aquest enunciat és fals, aleshores l'oració és vertadera. En el cas de la paradoxa del penjat, passa el mateix. Un home afirma vinc perquè em pengin, si es compleix, és a dir, es penja, no s'ha de penjar; si no es compleix, és a dir, no es penja, aleshores s'ha de penjar.

Hi ha paradoxes matemàtiques, lògiques, semàntiques,... Aquesta és semàntica, com l'antiga paradoxa del mentider (El cretenc Epimènides afirmava que "Tots els cretencs al parlar menteixen"). Evitar l'autoreferència dels enunciats és un primer pas per evitar situacions paradoxals. Quan afirmo "Barcelona és polisíl·laba", no en refereixo a la ciutat, sinó a la paraula: hi ha autoreferència. S'evita l'autoreferència distingint entre llenguatge objecte i metallenguatge.