Només condicionats o determinats? Un determinòmetre
 
Diferents factors o ingredients pesen en cadascun de nosaltres, per aquesta raó parlem de comportaments condicionats però no determinats i comportaments determinats; no parlem de llibertat absoluta sinó de certs nivells de llibertat en els comportaments no determinats.

El filòsof Karl Popper reformula aquesta temàtica parlant demodel núvols i model rellotge. El model núvols fa referència a comportaments no regulats i imprevisibles, amb determinació reduïda o escassa. El model rellotge, al pol oposat, fa referència a comportaments regulats, ordenats i previsibles, amb gran determinació.

Partint d'aquests dos models podem assajar un determinòmetre del nostre comportament. A l'extrem esquerra, el pol dels núvols amb poca determinació (1); a l'extrem dret, el rellotge, amb alta determinació (5); els punts (2), (3) i (4) serien determinacions intermèdies de menys a més.

Senyala, en cada cas, si la teva situació o comportament tendeix més al model núvols o al model rellotge o un entremig. El determinòmetre t'indicarà el grau de determinació o absència de llibertat del teu comportament.
1. El Centre ha organitzat una sortida a la neu. Tota la classe vol anar-hi. Cal portar l'uniforme i equip de neu. Senyala la possibilitat que en el teu equipatge hi hagi uns pantalons.
 
  1 2 3 4
5

2. Els amics han decidit sortir a passejar. Un d'ells ofereix cigarretes a tots. Tu saps que alguns no fumen i malgrat això agafen una cigarreta. També te'n ofereixen a tu, que no fumes. Senyala la possibilitat que tu també acceptis la cigarreta.
 
  1 2 3 4
5

3. Un grup novell de música Ska fa un concert a la Festa Major del poble veí. Els teus amics segurament hi aniran. Senyala la possibilitat que decideixis assistir al concert.
 
  1 2 3 4
5

4. A la nevera de casa teva hi ha quatre llaunes de refresc: Coca-Cola, Pepsi-Cola, Kas-Cola i Caprabo-Cola; fa molta calor i tens set. Senyala la possibilitat que la teva elecció de la llauna sigui la de Coca-Cola.
 
  1 2 3 4
5

5. El teu Institut ha convidat a una personalitat per a fer la Classe Inaugural del Curs Acadèmic a 2/4 de 9 del vespre. Senyala la possibilitat que assisteixis a aquest acte acadèmic.
 
  1 2 3 4
5

6. Si et demanen que t'imaginis "el planeta Dimecres", senyala la possibilitat que te'l imaginis dins la teva habitació o a la Guerra de les Galàxies.
 
  1 2 3 4
5

7. A la teva classe hi ha un grup d'alumnes que no els agrada treballar i molesten als companys que treuen bones notes, malgrat els intents dels professors de evitar-ho. Demà tens un examen. Senyala el grau de preocupació que tindràs si treus bones notes.
 
  1 2 3 4
5

8. El mitjans de comunicació diuen que el color de moda que es portarà la propera temporada serà el lila/morat. Senyala la possibilitat que hi ha de que la nova camiseta que et compraràs sigui d'aquest color.
 
  1 2 3 4
5

9. Al carrer has trobat una cartera amb 300 €, és fosc i ningú et veu. La pots portar a la Policia Municipal o quedar-te els diners. Senyala la possibilitat de quedar-te els diners.
 
  1 2 3 4
5

10. Saps que hi ha gent que creu en el destí i en la predestinació. En Joan ha tingut un accident amb la moto. Senyala la possibilitat que hagi estat per una predeterminació
 
  1 2 3 4
5