2. El xoc de dues civilitzacions


De la mateixa manera que dues persones de provinences i pensaments diferents es troben i les seves corresponents idees s'enfronten i xoquen, les civilitzacions, al llarg de la història, també s'han trobat i també s'han enfrontat. El trobament, però, no sempre provoca el mateix resultat: pot enfonsar o fer créixer.

De la llarga llista de xocs de civilitzacions que la història enregistra, recordem el que tingué lloc just a l'inici de la nostra era: l'encontre de la civilització indoeuropea (grecs i romans) amb la civilització semítica (jueus).

* Els indoeuropeus eren politeistes, recordem la gran varietat de déus a disposició de grecs i romans; els semites, altrament, eren estrictes monoteistes.

* Els déus indoeuropeus, com Zeus, eren guardians d'un ordre absolut; els déus semites eren pare, un pare únic.
* Els indoeuropeus pintaven imatges i tallaven escultures dels seus déus; els jueus, i semites en general, tenien prohibides imatges i escultures.

* Pels indoeuropeus, el món era etern, no hi havia ni principi (cap mena de Big Bang), ni fi (cap Big Crunch): tenien una visió cíclica del temps, un temps infinit, com una roda o cicle els moments del qual es repeteixen. Pels semites, el món era creat, conseqüentment, hi havia un començament i hi haurà també un final: una visió lineal del temps, un temps finit i escàs que s'havia d'aprofitar.

L'aparició del cristianisme originà i encarrilà el trobament i xoc d'aquestes dues civilitzacions. Així, el cristianisme i la civilització europea participen de les dues arrels, la indoeuropea i la semítica.


Ara se't convida a cercar alguna de les següents qüestions?
El cristianisme integra idees o pautes tant de la civilització indoeuropea com de la semítica. Consulta i identifica elements de cadascuna de les dues tradicions.
Mediterrani, el Medi-terraneum dels llatins, vol dir mar entre terres, terres que quasi sempre, però no sempre, han acollit civilitzacions ben diferents i en conflicte. Encara avui perdura un enfrontament entre la riba nord de la Mediterrània, que acull la civilització europea, i la riba sud, que acull la civilització musulmana. Cerca les vicissituds d'aquest freqüent xoc.