2. Tenim raons per afirmar que no estem sols a l'Univers?


Sovint en les pantalles dels nostres cinemes es projecten films com E.T., Encontres en la tercera fase o Independence Day: les pel·lícules sobre extraterrestres, utilitzant els darrers recursos tecnològics, sempre han donat bons beneficis. A vegades, ens presenten uns extraterrestres encantadors i amigables, altres, uns personatges desagradables i devastadors. Però, tenim raons per afirmar que estem o no sols en la nostra galàxia?

Aquest és un dels temes que interessà al filòsof alemany Immanuel Kant (1724/1804). Kant, partint de la física de Newton, un dels pilars de la qual és la infinitud de l'espai, pensà que el sistema solar no és un cas aïllat, ben altrament, cada estel és un sistema amb els seus planetes. I un conjunt de sistemes solars formen un sistema d'ordre superior, una galàxia; i un conjunt de galàxies formen un sistema d'ordre superior, un cúmul galàctic; i així fins a l'infinit.

En la seva obra Història general de la natura i teoria del cel, després de descriure'ns aquest univers infinit newtonià, es mostra ben convençut de l'existència, en molts llocs de l'espai, dels 'habitants dels astres'; fins i tot conjectura que són més intel·ligents els habitants de planetes allunyats del seu sol que no pas els de planetes més propers. Tot ben raonat partint de la física de Newton.

Oblidem-nos de Kant i tornem a les nostres pel·lícules, especialment a les encantadores. Preguntem-nos: és assenyat parlar d'extraterrestres? Els films no ens donen cap mena d'argument sobre la seva existència, simplement, ens els mostren. Però, tenim més arguments a favor o més arguments en contra? Kant, partia de la física de Newton; nosaltres hem de partir de les últimes dades científiques. Tota recerca filosòfica, sigui de l'àmbit que sigui, ha de tenir ben present les dades que la ciència aporta sobre aquest àmbit.



Singla la teva nau . . .
Estem sols a l'Univers? Singla la teva nau cap al port: http://www.xtec.es/recursos/arees.htm, un cop dins, navega cap als temes d'astronomia, allà hi trobaràs un excel·lent article de Robert NAEYE, de juliol de 1996, titulat "Estem sols a l'Univers? Observacions científiques a diversos camps suggereixen que ..."