En les pàgines de literatura a les quals podeu accedir des d'aquí -en l'ordre en què van anar apareixent- trobareu un intent d'acostar-se als escriptors del país a través, sobretot, del seus textos, de vegades comentats, en altres ocasions simplement presentats i emmarcats en els seu context. Es tracta d'espais sorgits a partir d'estímuls diversos: per exemple, en el cas de Verdaguer, es tractava d'homenatjar l'escriptor amb motiu del centenari de la seva mort; quant a "En Patufet", tot i aprofitar l'avinentesa del centenari del naixement de setmanari, cal situar el contingut dins del marc més general, injustament oblidat, però molt interessant i variat: la literatura infantil i juvenil d'abans de la guerra; el material sobre els trobadors va sorgir de la necessitat de tenir a l'abast les composicions, sovint difícils de trobar, dels iniciadors de la poesia catalana... En fi, sigui com sigui, es tractava de posar a l'abast de tothom allò que havia servit per un nombre reduït de lectors i animar, al mateix temps, tots aquells aficionats a la literatura a compartir els seus coneixements, els seus textos i les seves idees amb qualsevol qui hi estigui interessat.
Durant el curs 2001-2002, a l'IES Secretari Coloma, els alumnes de 1r de batxillerat van dedicar un quant temps a conèixer la vida i obra de Jacint Verdaguer. Des d'aquesta pàgina podeu consultar un dels treballs realitzats, que consisteix a musicar, cantar i recitar dos poemes de Verdaguer. També, si voleu, podeu veure el resultat d'un altre treball: Any Verdaguer 2002.
Les pàgines que podeu consultar en aquest web pretenen donar a conèixer la vida i l'obra de Verdaguer i, sobretot, alguns dels seus textos, la majoria autobiogràfics, tant poètics com en prosa. Com que es tracta de recordar l'escriptor en el centenari de la seva mort, s'han afegit enllaços a institucions, ciutats, etc., que realitzen activitats amb aquest motiu.
En aquestes pàgines es presenta una aproximació a la història de la literatura catalana a través d'alguns textos significatius compresos entre la Renaixença i les Avantguardes. Aquest material s'emmarca en la seva època i es comenta breument. A més, s'ha afegit una biografia mínima -o enllaços- dels autors dels textos.
Des d'aquí presentem una aproximació al món dels trobadors a partir del coneixement de les característiques dels gèneres que conrearen, de la biografia dels trobadors catalans i, molt especialment, de la presentació d'algunes de les seves composicions. També teniu l'oportunitat de conèixer el món de la seva època i la vida i obra de trobadors no catalans a partir de diversos enllaços.
"En Patufet" (1904-1938) ha estat, juntament amb "Cavall Fort", la revista infantil de més durada i més popular de les lletres catalanes. Us presentem la seva història i la d'alguns dels seus col·laboradors més importants, i també algunes mostres del seu contingut. Al mateix temps, us convidem a recordar l'evolució de la literatura infantil i juvenil durant el segle XIX i principis del XX.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Optimitzat per a Microsoft Internet Explorer, 800 x 600

© Miquel Alonso 2002-2004