JAUME COLLELL. FAULES Y SÍMILS

Jaume Collell, el canonge company de seminari i amic de Jacint de Verdaguer, va publicar l'any 1881 un interessant llibret: Faules y Símils, a través del qual volia reprendre la tradició de les obres de "bons consells" que des de molt temps enrere eren presents en moltes llars catalanes, fins i tot en aquelles més pobres, i s'havien convertit en llibres de capçalera. En el pròleg de la segona edició, de 1904 (el mateix any del primer número del setmanari "En Patufet"), Collell dóna notícia de les seves fonts d'inspiració: les popularíssimes Faules d'Isop i l'encara més popular en terres catalanes i singular Llibre dels bons amonestaments d'Anselm Turmeda -que a ell mateix l'havia mogut a escriure Nou Fra Anselm-. Tenint en compte aquests antecedents, Collell especifica que la finalitat del llibre és lúdica, però que sobretot vol servir de lectura exemplar per als nens de les escoles catalanes, en una línia, doncs, que es començava a encetar en el moment que la Renaixença donava pas al modernisme i que es consolidaria amb el noucentisme. La portada del llibre, el pròleg i un dels vint-i-set poemes (actualitzats) us permetran copsar perfectament la intenció i el contingut del llibre.

PRÒLEG

Altrament, com dèiem en el pròleg de la segona edició, en aquell temps de la vellura "en la petita llibreria de les cases de pagès i del menestral vilatà, al costat de Fra Anselm i de la Regla de Vida, solia haver-hi un llibre de cobertes de pergamí tot arrugat, de tant estar a la vora del foc, que en les vetllades d'hivern era la delícia dels nostres avis. Era el llibre de les Faules d'Isop, il·lustrat, com es diu ara, amb multitud de gravats al boix, excomunicades figures de bèsties i de persones que representaven al viu el cas meravellós de la divertida llegenda. Amb les argúcies del contrafet Isop, els parlaments dels déus de l'antiga Grècia i les altres enginyoses invencions d'aquell llibre, la nostra bona gent, grans i petits, hi aprenien lliçons de prudència i consells de ben viure, tot esclafint-hi unes rialles que sortien per dalt de la xemeneia."
Tots els pobles han tingut aquest ram d'apòleg en ses literatures, i no podia faltar-hi en el nostre venturós Renaixement. Per això volguérem fer-ne una primera tirada que fou premiada en el Certamen de la Joventut Catòlica de Barcelona (1880), publicant-ne més tard una segona edició amb el títol de Faules y Símils, perquè no totes les al·legories que hi ha, poden rigorosament classificar-se dins el gènere de Faules, tal com en les aules de Preceptiva literària es defineix aquesta mena de composicions.
Com està agotant-se ja l'edició de Vic (1881), i de molts indrets de Catalunya se'ns ha demanat que en féssim una de nova, augmentant-la, aquí va enllestida i arranjada de mode que a la diversitat de temes hi correspongui també varietat de formes mètriques, perquè sigui un text més de lectura per les escoles de nois i noies on ensenyen mestres catalans que saben comprendre i practicar d'una manera racional i patriòtica el seu deure professional.
Un dels plaers més íntims que hem tingut anant per Catalunya, ha estat el trobar-nos amb nois i noies que sabien recitat molt bé alguna d'aquestes Faules y Símils o bé un enfilall de consells del Nou Fra Anselm, llibret que allà en els bons temps de la nostra jovenesa publicàrem (1870) i que encara es reimprimeix seguidament. Amb aquestes formes literàries, en què pot jugar-hi més l'element pintoresc del llenguatge i un cert sentit de filosofia catalana tan pròpia del caràcter català, s'hi adoctrinen els infants i també hi troben gust i profit la gent madura. I que Déu ens conservi el seny, que prou li convé a la nostra amada Catalunya.

Febrer de 1904.

Lo Gall

Mireu-se'l que estufat! Com s'hi rumbeja
a dintre el galliner l'estufat gall!
Amb quina autoritat ell es passeja,
corral amunt, corral avall!

Tothom li deixa pas... La polla rossa
en veient-lo venir ja li fa lloc;
com certs homes que tenen molta bossa
passa ell altiu fent el cloc-cloc.

La cresta de gairell porta penjada
com d'antic cavaller l'airós plomall;
és guerxo el seu mirar; la pota alçada
sembla que diu: plaça a n'ell gall!

Quan porten la cassola de les pastes
s'hi rebat al bell mig enfurismat
i fa la llei a tots: "tu avui no en tastes,
enrere tu ja has prou picat."

Vos jur que em té molt tip l'estrafolari
i em plau fer-lo colltòrcer per Nadal.
Sabeu perquè fa això? Es creu necessari
i ésser el senyor del seu corral.

També conec molts homes que gallegen
i es creuen necessaris com el gall,
i tots enravenats també es passegen
corral amunt, corral avall.