Gustav Klimt

1862-1918

Gustav Klimt va néixer el 14 de juliol de 1862 a Baumgarten, molt a prop de Viena. Va ser el segon de 7 fills i en 1876, i només amb catorze anys va ingressar a l’escola d’arts aplicades de Viena per convertir-se en mestre de dibuix. Els seus professors, apreciant el seu talent, el van animar a convertir-se en pintor.

Klimt, junt amb el seu germà Ernst i el seu company Franz Matsch, va muntar un negoci al que van anomenar “Companyia d’artistes”, el qual els va anar prou bé doncs no paraven de rebre encàrrecs, com les decoracions del Kunsthistorisches Museum. Aviat les seves obres van començar a tenir elements que es mantindrien i que el caracteritzarien per sempre: pintura d’or, dibuixos planers, contorns corbats, imatges clàssiques, elements orientals i la figura femenina de rostre seré.

La mort del seu germà Ernst l’afectà molt. Provocà el trencament de la societat formada i una disminució de la seva producció artística. Klimt, però, continua decorant sales i passadissos d’ edificis importants d’Aústria.

Klimt era membre principal de l’Associació d’Artistes Vienesos, però va preferir crear la seva pròpia associació junt amb altres artistes degut a la línia conservadora d’aquella. La Secessió, nom de la nova associació, tenia tres propòsits: potenciar exposicions d’artistes joves, portar a Viena obres de bons artistes estrangers i publicar la seva pròpia revista. Buscaven una llibertat artística, enfrontant-se així amb la hipòcrita societat de l’època.

El retrat i el paisatge són dos constants en la seva obra. Els retrats estan sempre envoltats d’un entorn artificial i el paisatge mai té la presència humana. L’extremada sensibilitat i les detallades ornamentacions de fons i vestits, sempre presents en la seva obra, són signes d’identitat. Va tractar temes com l’erotisme, la maternitat, la mort,.... i sentiments d'amor com petons, abraçades i carícies.

Un dels seus quadres més coneguts és “El petó” que va pintar entre 1907-1908 i que es troba a Viena.

Mort sobtadament el 6 de febrer de 1918, deixant quadres a mig pintar.

 

Aquí teniu una selecció de d’obres.

Podeu clicar a sobre d’elles per poder-les veure ampliades.