Jackson Pollock

Cody 1912 - Long Island 1956

Jackson Pollock va néixer a Cody en ple oest americà. Durant la seva infància i adolescència va viure a Arizona i a California i es va interessar pel treball dels indis navajos i pel seu art sobre la sorra. Va realitzar estudis d’art a Los Angeles i va ser alumne del pintor Thomas Hart Benton a Nova York. Durant aquesta època va mostrar interès per la pintura muralista mexicana, per l’obra de Picasso, Matta, Ernst i Miró.

Més tard, entre 1938-1942, es va sentir atret per l’obra dels aborígens americans. En 1940 va exposar en la galeria de Peggy Guggenheim.

A partir de 1947, les seves obres es basen en la tècnica del dripping: esquitxades, goteixos, regalims de colors sobre suports a terra que després podia manipular amb pals, sorres o trossos de vidre. Aquesta tendència, l’action painting, contemplava més l’atzar com a factor a tenir en compte que el mateix procés artístic. Pollock ha passat a la posteritat per aquestes obres de grans dimensions on els traços s’entrellacen fins a formar una trama densa i espessa.

El seu art està dins l’expressionisme abstracte, moviment que posa l'èmfasi en el gest, l'acció i l'espontaneïtat dels traços . Mark Rothko també va pertànyer a aquest moviment.

Durant els darrers anys de la seva vida torna a fer un canvi d’estil, més figuratiu.

Mor jove, en 1956, amb poc més de 40 anys, d’un accident de trànsit.

 
Aquí teniu una selecció de d’obres.

Podeu clicar a sobre d’elles per poder-les veure ampliades.