... > annexos > lèxic 2. continguts

 

Lèxic 2. Continguts

Borsa/bossa
Les dues són correctes. La primera és “el lloc on es negocien els valors”, la segona és “saquet fet de diversos materials”

Cabal/cabdal
Les dues són correctes. La primera és “hisenda o béns”, la segona vol dir “molt important o principal”

Caixa/capsa
Les dues són correctes. La primera és un “receptacle gros amb tapa o sense”, la segona és un “receptacle petit i amb tapa”.

Caixó/calaix
Les dues són correctes. La primera és un “receptacle petit, amb tapa o sense”, el segon és un receptacle corredís que va dins d'un moble.

Cambra, habitació o estança
Les tres són correctes i sinònimes, indiquen “la peça habitable d'una casa”.

Cataracta/catarata
Només la primera és correcta, i la definim com una “ afecció ocular”. La segona és una forma no admesa per referir-se a una “ caiguda d'aigua per un precipici”, la forma admesa és cascada

Cita/citació
Les dues són correctes. La primera és “l'acció de fixar dia i hora de trobada”, la segona és “l'ordre o compareixença emanada d'una autoritat o el conjunt de dades precises amb què es remet a un document”

Comanda/demanda
Les dues són correctes. La primera és un “l'encàrrec fet per algú”, la segona és “l'acció de demanar allò que volem o l'acció d'adreçar-se als tribunals per obtenir alguna cosa”

Comandament/mando
Quan parlem del “dispositiu per dirigir un aparell a distància o de l'acció de dirigir o manar” només és correcte el primer mot.

Complet/complert
Les dues són correctes. La primera vol dir “sencer o acabat”, la segona és el participi del verb complir

Compondre/composar
Les dues són correctes. La primera és “crear”, la segona és “imposar arbitràriament una contribució o multa”, i és molt poc usat.

Condicionat/acondicionat
Quan parlem d'aire condicionat “ens referim al seu tractament per tal de controlar-ne la temperatura” i només és correcte el primer mot

Consegüent/conseqüent
Les dues són correctes. La primera és “que segueix com a resultat, efecte natural o deducció”, el segon es refereix a “una conseqüència o consistència lògica”


UB Virtual © 2004