El servei proxy-caché dóna beneficis a dues bandes, per una augmenta la velocitat d'accés a la Web i per l'altra estalvia molt trànsit a les línies de connexió amb Internet.

Quan un usuari vol rebre una pàgina que no ha estat emmagatzemada amb anterioritat, el proxy, que 'frueix' d'una connexió a Internet molt més ràpida que cap de nosaltres, mentre en fa la còpia al seu disc, ens l'envia, de manera que moltes vegades millora una 'mica' aquesta primera recepció.

Quan la pàgina que demana l'usuari ja ha estat emmagatzemada, el proxy l'envia a tota velocitat, com si es tractés d'una pàgina del servidor de la XTEC, evitant retards per culpa de trànsit extern.

Posem un exemple pràctic:
Imagineu-vos que dins una aula 16 alumnes (16 ordinadors) volen veure, seguint les indicacions del professor, les pàgines del Museu d'El Caire. En aquell moment hi ha 16 màquines que demanen al servidor Web d'el Museu d'El Caire, que els hi envií les pàgines (i segur que no són les úniques).

Es produeix una sensació de frustració quan les pàgines no acaben d'arribar mai... i és que realment el "pobre" servidor i les línies internacionals d'Internet porten molta sobrecàrrega i nosaltres ajudem a agreujar-ho cada cop més.

Si a l'aula es configuren els navegadors perquè utilitzin el proxy-caché, en el moment que el primer usuari fa la petició de les pàgines del Museu d'El Caire, el proxy (1 màquina) surt a l'exterior i les recull (i no ho fan les 16 per separat).

Un cop emmagatzemades les pàgines web dins el proxy, els usuaris de l'aula les reben a tota velocitat, i no 'embruten' de cap manera les línies exteriors (som net-estalviadors !).

No podem esperar cap miracle del servei proxy-caché, si les comunicacions amb l'exterior són lentes ell també ho patirà, però el rendiment general millorarà molt.

Xtec'nics - març 1998