Poder controlar l'accés a Internet d'un centre amb un nombre de màquines elevat és, ara per ara, impossible. L'actual 'barra lliure' pot influir en el correcte aprofitament de la connexió i, per això, hem encetat la creació d'aquesta aplicació de control d'accés.

Sota aquestes línies trobareu l'aplicació xtca, dissenyada amb una interfície Web per facilitar el control d'accés de les vostres estacions d'usuari a Internet.

Requeriments ( Versió actual recomanada per RedHat o Mandrake)

  • PC 486 amb 16Mb de RAM i 200Mb de disc dur o superior
  • Sistema Operatiu Linux RedHat 6.2 o superior
  • Connexió a Internet via router XDSI de la XTEC
  • Adreça IP de l'equip servidor 192.168.0.2
Descàrrega de l'aplicació Us recomanem descarregar-lo directament des del Linux. En cas de fer-ho des d'una estació Windows, llegiu les notes següents:

Si l'estació té instal·lat el WinZip, us pot demanar si voleu obrir-lo: assenyaleu l'opció Desar.

També és possible que us canviï automàticament l'extensió a:
xtca-2_0b_tar.tar

aleshores, heu de refer el nom de l'arxiu original posant :
xtca-2.0b.tar.gz

Per transferir els fitxers al servidor Linux, podeu fer un ftp o copiar el fitxer xtca-2.0b.tar.gz dins un disc flexible.

Per accedir al contigut d'un disc flexible al Linux, executeu:
# mount /dev/fd0 /mnt/floppy

i copieu el fitxer dins un directori on el pugueu descompactar :
# cp /mnt/floppy/xtca-2.0b.tar.gz /root

Procés d'instal·lació de l'aplicació xtca
Us suposem ja dins el vostre Linux com a usuari principal (root) i preparats per posar en marxa l'aplicació de control d'accés.

Per fer la guia hem imaginat que el fitxer l'heu descarregat/desat a:
/root

Anem al directori on hi ha el paquet xtca :
cd /root

Descomprimim el paquet:
gunzip xtca-2.0b.tar.gz

Obrim el paquet tar :
tar xvf xtca-2.0b.tar

El paquet tar ha creat un directori anomenat xtca-instala, hi entrem:
cd xtca-instala

Per iniciar la instal·lació només cal executar l'ordre:
./instala

Al final us demanarà si voleu reiniciar els serveis de xarxa per posar en marxa l'aplicació, poseu 's' i premeu Enter si podeu tallar, en aquest moment, totes les connexions al vostre servidor.

En el cas que el vostre servidor Linux estigui treballant, digueu-li que no. Quan reinicieu l'equip quedarà preparat per funcionar.

A partir d'aquest moment, el sistema de control d'accés ha quedat incorporat al Linux i ja podreu accedir a la pàgina de l'aplicació des de qualsevol navegador amb l'adreça:

http://192.168.0.2/cgi-bin/introduir_ip

Si voleu eliminar-lo del sistema executeu:
./elimina

Resum dels canvis fets al servidor Linux
L'aplicació xtca aprofita la facilitat de crear interfícies virtuals sobre una mateixa placa de xarxa i les prestacions de filtrat de paquets del programa ipchains.

El procés d'instal·lació genera una interfície virtual de manera que podem separar en dues xarxes les estacions amb 'barra lliure' i les que governarem amb el control d'accés.

Així doncs, les màquines que treballin dins el rang 192.168.0.X, seguiran gaudint de connexió directa amb el router (l'anomenada 'barra lliure') a totes hores.

Les estacions que vulgueu 'governar' han de tenir una IP de la nova xarxa 192.168.2.X, i treballar amb el gateway 192.168.2.1, de manera que el servidor Linux (192.168.2.1) pot controlar el seu accés a Internet.

Les màquines 'bloquejades' no poden veure Internet, però poden seguir treballant sense problemes consultant pàgines del vostre servidor local del centre.

Xtec'nics - 30 gener 2000 (actualitzada 3 novembre 2001)