APARELLS DE METEOROLOGIA:

Anem a estacions

Veiem els aparellsFes clic i baixaràs als aparells!!!

FOTOGRAFIES ESTACIÓ MTO DE Figueres

En aquest apartat explicarem com funcionen els aparells més importants que es poden trobar en una estació meteorològica. Alguns dels aparells ja els hem explicat breuement dins de cada apartat de l'element climàtic estudiat.

TERMÒMETRES: Solen ser de mercuri o d'alcohol, n'hi ha que tan sols mesuren la temperatura en aquell moment immediat, els de màxima i mínima i els de subsòl (molt importants en les gelades), i com sempre l'aparell enregistrador anomenat termògraf. En l'apartat de temperatura hem explicat quin és el funcionament dels termòmetres.

PRESSIÓ ATMOSFÈRICA: L'aparell mesurador és el baròmetre. N'hi ha de molla, anomenats aneroides i els de mercuri. La pressió atmosfèrica és una dada molt important a l'hora d'analitzar i predir el temps meteorològic. Per fer-ho cal comparar les dades recollides en els diferents observatoris, però com no es troben a la mateixa altura, cal donar els valors que correspondrien al nivell de mar. Per això, tots els baròmetres tenen un dispositiu que els permet indicar la pressió amb la correcció corresponent a la diferència d'altura. Els baròmetres aneroides no tenen líquid en el seu interior, tenen un ressort calibrat que equilibra el pes de l'atmosfera amb la força de la molla. També tenim l'enregistardor anomenat barògraf.

HUMITAT RELATIVA: Un dels aparells és el psicròmetre: Consta de dos termòmetres. Un, el termòmetre sec, expressa la temperatura de l'aire, l'altre, anomenat termómetre humit, té el dipòsit recobert amb una mussolina humitejada, o un ble, en contacte amb un dipòsit amb aigua destilada; l'aigua de la mussolina s'evapora, refreda les parets del dipòsit del termòmetre humit i fa que aquest sempre marqui una temperatura menor que la del termòmetre sec. Es calcula la diferència entre les lectures dels dos termòmetres i, mitjançant una taula psicromètrica, s'obté la humitat relativa. Aquesta taula està adjuntada al final d'aquesta unitat. Un altre aparell és l'higròmetre i l'higrògraf. La humitat també es pot mesurar amb l'higròmetre, és un aparell que aprofita el fet de que alguns materials canvien les seves propietats amb la humitat. A les estacions meteorològiques s'utilitza també l' higrògraf , que enregistra la humitat de manera contínua en un paper, el gràfic que s'obté s'anomena higrograma.

El Meterògraf és un aparell molt sofisticat que mesura la humitat, la temperatura i la pressió. Relacionat amb el vapor d'aigua, trobem l'evaporímetre que ens permet saber la quantitat d'aigua que s'evapora en un temps determinat.

PRECIPITACIÓ: Els aprells que mesuren aquesta variable són els pluviòmetres: Consta d'un got cilíndric que conté un embut profund, perquè les gotes que hi han entrat no surtin al rebotar. L'embut condueix l'aigua a un dipòsit on es conserva protegida de l'evaporació. La lectura de l'aigua recollida es fa amb una proveta graduada. Els pluviòmetres han d'estar lliures de la proximitat d'arbres o parets que puguin causar variacions. Acostuma a anar pintat de blanc per minimitzar l'absorció de radiació i reduir l'evaporació. Hi ha pluviòmetres més senzills que consten d'una proveta graduada de plàstic en que la lectura ja es fa directament. Però aquests no queden protegits de l'evaporació, ni del rebot i per tant, són menys precisos. En els pluviòmetres oficials, el dipòsit sol tenir unes dimensions que permeten la recollida de l'equivalent a 60 l/m 2 ; però suposant que cau més pluja, cosa que passa sovint a l'estiu i tardor, l'aigua va a un altre dipòsit més gran equivalent a 400 l/m 2 .Un altre aparell que mesura la precipitació és el pluviògraf. Ens subministra més informació que l'altre, ja que disposa d'un paper on s'enregistren de manera contínua la quantitat de pluja caiguda. També es poden trobar els nivòmetres que consisteixen en un pluviòmetre sense embut i amb un tub de recollida molt llarg, per recollir la neu sense fondre.

VENT: Els dos aparells per excel.lència són el penell i l'anemòmetre. Encara que gràcies a l'anemògraf podem obtenir les dades més valuoses. EL PENELL, serveix per mesurar la direcció del vent. Consisteix en una peça metàl.lica que gira respecte a un eix vertical; s'instal.la de manera que ofereixi la mínima resistència al vent, així en pot indicar la direcció. Els penells poden tenir diferents formes: de sageta, de gall...L'ANEMÒMETRE: S'utilitza per mesurar la intensitat del vent. Està format per unes cassoletes giratòries que es mouen quan l'aire actua sobre elles. Aquest moviment es transmet a un eix central. La freqüència dels girs d'aquest eix es mesura mitjançant un dispositiu elèctric o magnètic, i es transmet a diferents tipus d'aparells que donen la intensitat del vent en unes determinades unitats, com poden ser els nusos, km/h, i m/s. Més important n'és l'anemògraf, que enregistra tots els cops de vent d'una manera continuada damunt l'anemograma.

En meteorologia també s'utilitzen altres aparells per captar més variables, però aquests només són a l'abast de persones molt expertes i sobretot s'utilitzen per fer mapes de predicció i dades de consulta profesional. A Catalunya podríem parlar de:

La TORRE METEOROLÒGICA de 50 m esta ubicada al terme municipal de Vilaseca. La torre meteorològica té sensors de temperatura, humitat i vent a quatre nivells, 5, 10, 35 i 50 m respectivament. El fet de tenir mesures continuades de totes les variables meteorològiques abans esmentades i a diferents alçades ha permès realitzar diferents estadístiques.

Per tal d'analitzar altres paràmetres fins a una alçada de 1500 m s'utilitza un sistema de GLOBUS AERODINÀMIC al que se li incorporen diversos sensors. L'evolució d'aquest globus es controla des de una unitat en terra a partir d'una subjecció amb un cable (d'aquí el nom de captiu). Aquesta tècnica de mesura té limitacions en condicions de temps extrem, com ara vent fort, tempestes, etc. L'efecte ascensional s'aconsegueix omplint-lo d'heli. Pot carregar de 1 a 3 kg.

La RADIOSONDA és un globus sobre el que s'instal.len una sèrie d'instruments meteorològics que van transmitint les seves mesures via ràdio a una estació de terra, a mesura que el globus es va enlairant fins aproximadament 30 km. Aquestes dades es transmeten immediatament després de ser mesurades a una estació de terra mitjançant un transmisor de ràdio situat en el globus.

Els AVIONS són també eines molt valuoses d'observació de l'atmosfera. Es distingeixen dos tipus d'observacións: les que duen a terme avions específics amb programes d'observació concreta, i les informacions meteorològiques proporcionades per pilots durant els vols comercials o d'altre tipus.

El RADAR METEOROLÒGIC de Vallirana i el radar del Puig d'Arques (Baix Empordà). Són propietat de la Universitat de Barcelona i s'utilitza conjuntament pel servei de Meteorologia de Catalunya i Televisió de Catalunya que difon les seves imatges als espais d'informació meteorològica.

RADAR

METEOROLÒGIC

GLOBUS AERODINÀMIC
GLOBUS SONDA
RADIOSONDA
TERMÒMETRE DE MÀXIMA I MÍNIMA
TERMÒGRAF
de mercuri

aneroide

enregistrador

BARÒMETRES
 
enregistrador
PLUVIÒMETRES
PSICRÒMETRE
HIGRÒMETRE

HELIÒGRAF: Mesura les

hores d'insolació.

ANEMÒMETRE I PENELL
amunt
 

HEU VIST ALGUNES IMATGES D'APARELLS METEOROLÒGICS

 

Baixem a veure aparells d'escoles