HURACANS, TORNADOS I MÀNEGUES:
Tornem als vents
Un vent molt intens és l' huracà . Força 12 de Beaufort. Es tracta d'un fenomen meteorològic que té lloc a les regions tropicals , on l'aigua del mar és molt calenta. L'evaporació és molt important, i si a més, a nivells superiors hi ha temperatures baixes, es creen forts corrents ascendents d'aire calent i humit. A nivell de mar es generen vents que poden superar els 200 km/h. En el centre de l'huracà hi ha l'ull, una mena d'oasi, on no plou, i fins i tot pot lluir el Sol, però voltat de tempestes terribles.

En els EEUU es coneix com a Huracà o com a cicló tropical .

Al mar delJapó, com a tifó .

Al voltant de les Filipines l'anomenen baguios i

al nord d'Austràlia rep el nom de willi-willi .

huracà Mich. Un dels pitjors huracans

Un altre tipus de vent molt intens i diferent al huracà és el tornado .

És com una mena de trompa d'elefant, que penja d'un núvol de tempesta i que s'empassa tot allò que troba pel camí. El mot tornado prové del mot “tornar”. L'explicació no és gaire clara, sembla ser que hi ha d'haver un núvol de tempesta i forts corrents de vent que pugen i que baixen.

INVESTIGA??? Què és l'Escala de Douglas?

Mànega a Sant Feliu

Si té lloc al mar s'anomena tromba marina, mànega o fibló. Es poden veure en llocs costaners i alguns pocs quilómetres endins.

El dia 2 de setembre de 1965, a mitja tarda, en una bonica badia baix empordanesa: Sant Feliu de Guixols, es va viure un espectacle meteorològic molt important i que no s'ha tornat a repetir amb tanta magnitud com el d'aleshores. Fou la tromba marina que es va formar a la Punta de Garbí i que a mesura que es va anar engrandint va agafar el rumb direcció Sant Pol. La columna d'aigua tenia més de 800 metres i el diàmetre de la mateixa sobrepassava els 80 metres. Es va rompre poc abans d'arribar a Sant Pol.

La imatge del fenomen va ser reproduït en molts mitjans d'informació i també en llibres sobre temes meteorològics.

amunt