BARRERES ARQUITECTÒNIQUES DE NOVA CREACIÓ.
El Pla de Santa Maria


http://www.lacittadeibambini.org/ *
Francesco Tonucci
és el nom real
d'en Frato.


Amb un gran encert, l'acte inaugural del curs acadèmic 2003-2004 de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de l'URV, va encetar-se amb la
conferència: "Per què necessitem el nen per canviar la ciutat?"
Anava a càrrec del Dr. Francesco Tonucci, pedagog i investigador del Consell Nacional de la Recerca de Roma.

No em podia perdre l'oportunitat de sentir-lo.

Era també l'autor d'aquest dibuixos que tots hem vist relacionats amb el món dels infants i l'educació i, des que el vaig començar a llegir fa més de 20 anys, el seu enfoc d'infant crític em dóna un punt de reflexió a la tasca docent.

"Fins ara, i sobretot en els darrers decennis, la ciutat ha estat pensada, projectada i valorada prenent com a paràmetre un ciutadà mitjà amb les característiques d'adult, mascle i treballador, que corresponen al prototip de l'elector cap de família. Això ha fet que la ciutat perdés els ciutadans no adults, no mascles i no treballadors, que han passat a ser ciutadans de segona categoria, amb menys drets o sense cap dret.

[...] En la ciutat d'avui un recorregut a peu és una aventura: voreres ocupades per cotxes mal aparcats, una circulació caòtica, una manca absoluta de respecte a la prioritat dels vianants en els passos zebra... I si caminar per la ciutat és difícil per a tothom, encara ho és més per als ciutadans més desvalguts, com ara les persones grans, els discapacitats i els infants.

[...] Es tracta d'aconseguir que l'Administració posi els ulls a l'alçada dels infants, per no perdre de vista ningú."


La ciutat dels infants,
de F.Tonucci,Barcelona,Barcanova,1997.

 

Si llegiu els seus llibres tornareu a mirar amb ulls de nen.
* Si visiteu el seu web hi trobareu ciutats properes que ho estan posant en pràctica.

El Pla de Santa Maria inici