Catalunya


 

Catalunya té una superfície de 31.895 km2, es divideis en comarques (41 en total). En l'actualitat Catalunya té 6.09.040 (1996) habitants.

Les comarques que formen Catalunya són: l'Alt campl, l'Alt Empordà, l' alt Urgell, l'Alt Penedès, l'Alta Ribagorça, l'Anoia, el Bages, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Berguedrà, la Cerdanya, la Conca de Barberà, el Garraf, les Garrigues, la Garrotxa, el Gironès, el Maresme, el Montsià, la Noguera, l'Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Ripollès, la Segarra, el Sergrià, La Selva, el Solsonès, el Tarragonès, la Terra Alta, l'Urgell, la Val d'Aràn, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Totes aquestes comarques s'integren en quatre províncies: Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida.

La geografia de Catalunya està marcada per tres grans accidents geogràfics: Els Pirinieus al Nord, la Serralada litoral mediterrània i la depressió central.

El seu paisatge és molt variat:

Catalunya té 580 quilòmetres de costa, altes muntanyes i planures interiors.La seva reduïda superfície té gran diversitat de paisatges, amb els seus relleus, climes i vegetació, així com diversitat d'activitats humanes.

El clima és de tipus mediterrani, temperat i amb temperatures en general moderadoes i suaus al llarg de l'any. No obstant, el clima oscil.la força, a causa de la varietat orogràfica, segons la zona, costanera, interior o muntanyenca.

Els dos rius catalans més llargs són el Ter i el Llobregat. Els rius i afluents catalans conformen una xarxa hidrogràfica de més de 1.800 km. Històricament, aquestes conques eren zones industrials que aprofitaven l'energia de l'aigua; avui dia, un gran nombre d'empreses encara es concentra al voltant dels rius. Tanmateix àrees seques s'han convertit en terres agrícoles mitjançant preses i canals. Les costes catalanes són un gran atractiu turístic i tenen una amplia gamma de serveis.

Barcelona, la capital històrica, és un element dinamitzador de l'economia de l'Europa Mediterrània alhora que una ciutat moderna i cosmopolita.

 

FES CLICK A LA FOTO PER AMPLIAR-LA