Les Havaneres

 

  Un fet cultural de finals de segle passat, influenciat per l´ocupació a Cuba, va portar el desenvolupament d´unes cançons populars anomenades havaneres.

Les havaneres eren cantades per gent que havia anat a Cuba, bàsicament gent de mar (mariners i pescadors). Aquestes cançons han arrelat profundament a gairebé totes les poblacions costaneres de Catalunya i fan referència al passat, són càntics alegres que recorden una època gloriosa en què Catalunya cantava a la colònia d'ultramar i a aquelles valeroses persones que la van fer possible i la van defensar fins a la fi.

Són cançons que parlen d´amors i desamors, d'acomiadaments, de la mar..., i del rom cremat. No ha estat un fet cultural aïllat, únic a Catalunya; les havaneres també varen tenir un ressò a nivell de tot l'Estat, és per aixó, juntament amb el fet que la llengua que es parlava a Cuba era l´espayol, que també hi ha havaneres cantades en castellà.

1. ORIGEN DE LES HAVANERES

Als Països Catalans han estat cultivades a molts indrets costaners, on arribaren a través dels navegants i dels indians (emigrants que tornaven a la Península Ibérica a finals del S.XVIII i especialment S.XIX).

D'origen humil, a la seva tornada, un cop enriquits gràcies a la seva participació en negocis de plantacions, comerç, tràfic marítim, etc. solien construir-se una mansió d'estil colonial i mostrar la seva prosperitat fomentant les arts i les donacions benèfiques.

2. CARACTERÍSTIQUES MUSICALS

Estructura rítmica:
La seva estructura rítmica és precisa i més aviat lenta. El seu compàs és binari i s'escriu en compàs 2/4, hi ha opinions que defensen la seva escriptura en 6/8, degut a les seves figuracions ternàries. El compàs 2/4 indica millor el seu ritme. En el primer temps corxera amb puntet i semicorxera, i en el segon dues corxeres.

Estructura melòdica:
La majoria de les havaneres estan escrites en tonalitat major.
L'àmbit acostuma a ser de Do 3 a Mi 4. Com són cantades majoritàriament per homes, seria una octava baixa. Les frases acostumen a tenir dos períodes cada una de 8 compassos.

3. INTÈRPRETS D'HAVANERES

Els grups que interpreten les havaneres no neixen en un moment determinat per decisió de ningú, sinó que sorgeixen de la tradició de cantaires que sempre hi ha hagut a les zones costaneres. Molts grups de cantaires d'havaneres són pescadors.
Ja al voltant dels anys 50, tot sovint, a causa de les moltes nits de mal temps a mar, els pescadors es refugiaven a port; aleshores la tertúlia i el cant duraven fins a la matinada.

4. LES HAVANERES DINS LA MÚSICA CLÀSSICA

L'exemple més famós d'aquesta dansa és la del primer acte de l'òpera "Carmen" de Georges Bizet que va compondre només retocant l'havanera "El Arreglito" (1840) del compositor espanyol Iradier; altres grans compositors com Claude Debussy, Maurice Ravel, Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Camille Saint-Saëns, Emmanuel Chabrier, Aubert o Montsalvatge també ens han deixat preciosos exemples d'havaneres. El compositor francès Raül Laparra al 1908 va compondre una òpera amb el títol de "La Havanera". Debussy utilitzà el ritme de l'havanera en "La velada en Granada", en "La puerta del vino " i en altres obres instrumentals. Chabrier és autor d'una havanera per a piano, Ravel d'una peça en forma d'havanera i Saint-Saëns d'una havanera per a violí i piano. És especialment interessant el cas de l'arranjament de l'havanera a Catalunya, cultivada a moltes zones de la costa. Es cantava en català, castellà o bé en versions bilingües. Avui en dia encara són bastant populars.

5.EXEMPLE: unes de les havaneres més populars

.

6. GRUPS QUE INTERPRETEN HAVANERES

-Aires del Vallès
-Arjau
-Arrels de la terra ferma
-Blau mediterrà
-Boira
-Canya dolça
-Castilla canta habaneras
-Els pescadors de Garbí
-Els pescadors de l'Escala
-Els pirates
-Grup Bergantí
-Grup Gavina
-L'Espingari
-Mar endins

-Mariners de Riera
-Mariners de terra endins-Nostra terra
-Olla barrejada
-Peix fregit
-Port vell
-Quim Xena i Josep Cruanys
-Sinofós
-Sotavent
-Veus de mar blanca
-Veus de sió
-Vora mar
-Xaloc
-Xarxa