Calculadora Wiris

Pàgina passada a la nova web (incloent arxius adjunts modificats).

A continuació presentem uns exemples d'utilització de la calculadora Wiris relacionats amb els continguts següents:

Tingueu paciència, les pàgines poden trigar una estona a carregar-se. Si teniu curiositat i voleu fer proves, podeu canviar, en els exemples, alguns números i veureu com canvien els resultats. Per executar un càlcul cal col·locar el cursor en alguna de les línies que el conté i prémer simultàniament les tecles CONTROL INTRO o , preferiblement, fer clic a la fletxeta vermella o al signe igual que apareix a la part dreta de cada finestra (de vegades no apareix la fletxa vermella i només apareix el botó ). Els comentaris (no executables) estan en un color vermellós-marronós.

Hi ha una ajuda en la mateixa calculadora: la podeu trobar prement el símbol d'interrogant de la pestanya "Edició".

POLINOMIS

Imagineu-vos que voleu buscar les arrels del polinomi P(x)=x3-19x+30 i després, factoritzar-lo. Només cal que tingueu escrites les instruccions que mostra la finestra inferior, que col·loqueu el cursor en alguna de les línies que conté les expressions que s'han de calcular i que premeu les tecles CONTROL  INTRO o la fletxeta vermella que apareix a la part dreta de la finestra o al signe igual . Com podeu veure, en aquest cas s'utilitzen les funcions arrels() i factoritza(). Si canvieu el polinomi, i torneu a prémer CONTROL INTRO o la fletxeta o al signe igual obtindreu les arrels i la factorització del nou polinomi.

Observacions:

Premeu aquí per activar aquest exemple 1 d'ús de la WIRIS.

 

Tornar a dalt

Mireu com es pot realitzar una operació amb fraccions algebraiques. Al resultat d'aquesta operació li hem dit f (de "fracció"). Utilitzant diverses funcions (num(), de numerador); den(), de denominador; factoritza(); etc.) es pot obtenir el resultat d'una manera bastant "arregladeta". Quan estigueu preparats, col·loqueu el cursor en algun lloc on hi hagi una expressió que s'hagi de calcular i premeu CONTROL ENTER.

Observació: Podeu trobar el símbol per posar una fracció en la pestanya "Operacions" de la calculadora.

Premeu aquí per activar aquest exemple 2 d'ús de la WIRIS.

 

Tornar a dalt

També podeu fer divisions de polinomis i esbrinar el quocient i el residu amb les funcions quocient() i residu() que, és clar, també funcionarien amb números (a més de funcionar amb polinomis).

Observació: Per cert, a l'última línia hem comprovat si la igualtat era certa amb el símbol ? i utilitzant com a signe igual un igual més llarg (el podeu trobar en la pestanya "Símbols" -és el símbol que té una inscripció que posa "eq"-. Com podeu veure, la prova de la divisió funciona, dóna que la igualtat Dividend = divisor · quocient + residu és certa (és clar!).

Premeu aquí per activar aquest exemple 3 d'ús de la WIRIS.

Tornar a dalt

Voleu calcular mcd i mcm de polinomis? Suposeu, per exemple, que voleu calcular el mcd i el mcm de P(x)=x2-3x+2 i Q(x)=x3-6x2+5x. Les funcions a utilitzar ara són mcd() i mcm():

Premeu aquí per activar aquest exemple 4 d'ús de la WIRIS.

Tornar a dalt

RESOLUCIÓ D'EQUACIONS I SISTEMES

La resolució d'equacions (o de sistemes) també és una cosa senzilla amb la calculadora: Suposeu, per exemple, que voleu resoldre l'equació x3-19x=-30. El que farem és escriure la funció resoldre() i dintre del parèntesis, posar la mateixa equació però amb un signe = especial: és el signe igual més llarg que trobareu a la pestanya "Símbols" de la calculadora (aquell que és un signe igual i que posa "eq"). La pestanya "Operacions" conté les eines necessàries per introduir sistemes de vàries equacions. També mostrem a continuació uns exemples de com resoldre sistemes, tant si són compatibles determinats com si són sistemes compatibles indeterminats:

Premeu aquí per activar aquest exemple 5 d'ús de la WIRIS.

Tornar a dalt

MATRIUS I DETERMINANTS

LÍMITS, DERIVADES I INTEGRALS

 Vegem uns exemples:

Premeu aquí per activar aquest exemple 7 d'ús de la WIRIS.

Tornar a dalt

REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE FUNCIONS

VECTORS

Amb les funcions linealment_independents?() i rang() podem saber si diversos vectors són linealment independents o no i quin és el rang del conjunt de vectors que formen.

Premeu aquí per activar aquest exemple 9 d'ús de la WIRIS.

Tornar a dalt

A continuació mostrarem un exemple de com es pot usar la calculadora per trobar els components d'un vector en una base B' si em donen el vector en una base B, coneixent els components dels vectors de les bases B i B' en una altra base C. Us avisem que no hem pogut posar la fletxeta a sobre de cada vector (que els identificaria com a tals), ni subíndexs, ni el símbol de prima ('), per la qual cosa hem hagut d'arreglar-nos-les d'una manera una mica xapussera (a continuació ho podreu comprovar), però funciona!

Premeu aquí per activar aquest exemple 10 d'ús de la WIRIS.

Tornar a dalt

 

NOMBRES COMPLEXOS

Tornar a dalt

 

Comentaris finals

Hi ha una pàgina de recursos sobre la calculadora Wiris en http://www.xtec.es/formaciotic/recursos/wiris.