REQUETETXEC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EL MATERIAL:
- Una closca de nou, escuradents i fil de cosir.

LES EINES:
- Un ganivet.

FABRICACIÓ:
Obrirem la nou separant la closca en dues meitats. Prenent-ne una, li farem unes petites osques a cada costat de la superfície plana, allà on la closca és més ample. Agafant el fil de cosir i deixant-ne un trosset per fer el nus final, anirem embolicant la nou fent passar el fil per les osques i donant unes deu voltes, sense tensar-lo. Farem un nus per evitar que es desfaci.
Tallarem l'escuradents i n'aprofitarem les 2/3 parts. El farem passar per la meitat del gruix dels fils i el farem girar, comprovant que el fil es cargola i es va tensant. Un cop tensat, l'escuradents ha de sortir per un dels extrems de la nou i no tocar l'altre.

UTILITZACIÓ MUSICAL:
S'utilitzava com a reclam per a caçar grills.
Permet acompanyar cançons fent diferents ritmes. Per fer-lo sonar, agafem la nou cap per avall amb una mà. Amb l'altre fem que el dit anular(1) toqui l'escuradents separant-lo de la nou i quan aquest torna, pica la nou i fa el so. Seguidament es fa amb el dit del cor (2) i seguidament amb l'índex (3). El moviment dels tres dits ha de ser seguit i ràpid. Es poden fer diferents esquemes rítmics: (1,2,3-1,2,3-1,2,3....), (1,2,3,3,-1,2,3,3,....), (3,1,2,3,- 3,1,2,3,...).
També es pot construir l'instrument amb una llauna de sardines i un pal de gelat. (el volum del so augmenta), o bé amb canya (castanyeta).

Fitxa realitzada per: Miqui Giménez, membre del grup de recerca etnomusicològica Ministrils del Raval de Terrassa. Nov. 97. Tel- 937330915.