Inici

A

ARTICLE: Veure POST

AUDIOLOG: Un audiolog o audioblog és una variant de weblog que consisteix en una galeria de fitxers d'àudio en diferents formats, publicats per un o més autors. L'autor pot autoritzar a altres usuaris per afegir comentaris o nous fitxers.

B

BLOGDIGGER: (www.blogdigger.com) Cercador d'entrades de weblogs, a través dels seus RSS. Quan fem una cerca, als resultats apareixen els títols dels POSTS que contenen la nostra cerca, als que podem accedir directament a través de l'enllaç mostrat.

BLOGGING: Acció d'escriure blocs.

BLOGGER: Persona que es dedica a escriure i crear blocs.

BLOGLINES - (www.bloglines.com) Pàgina web que ofereix un sistema de lectura de FEEDS en línia, on l'usuari es registra i selecciona els weblogs que desitja consultar a través d'aquesta web, eliminant la necessitat d'instal·lar un programa lector de FEEDS a l'ordinador.

BLOCOSFERA: Una blocosfera, també coneguda com a món de blocs o univers de blocs, és la comunitat o xarxa social d'un grup de blocs i els seus blocaires. Hom es refereix també a la comunitat al voltant de tots els blocs existents a Internet com a la blocosfera.

BLOGROLL: LLista de blocs que el blocaire decideix esmentar al seu propi bloc. Normalment es situa a en una columna lateral del bloc.

BLOGSHARES: (www.blogshares.com) Pàgina web que simula una borsa mundial, on els valors per comprar i vendre són weblogs reals. El propietari d'un weblog pot registrar-se, i sentir-se tot un broker invertint en els weblogs de més valor.

C

CATEGORIA: Com ens indica el nom, serveix per ordenar els POSTS dins un weblog (alguns sistemes també ens permeten crear categories d'ENLLAÇOS). El número de categories dins un weblog, així com el nom de cada una, és fàcilment personalitzable, al gust de cada weblogger

CODI: Tot i que veiem les webs amb un disseny més o menys agradable (segons el cas), amb les seves imatges i textos corresponents, cada web està formada per un codi intern que defineix tots els aspectes d'aquesta, des del més petit detall. El el codi estàndard de les pàgines web és l'HTML, però hi ha altres tipus de codi que poden donar-li més interactivitat, com el PHP, ASP o XML. Per tenir el teu weblog, no és necessari que tinguis coneixements sobre aquests codis, ja que existeixen serveis gratuïts d'edició de weblogs, que permeten crear, personalitzar i publicar el teu weblog d'una manera molt senzilla i intuitiva. Sigui com sigui, tenir una noció bàsica d'HTML, pot ser-nos útil a l'hora d'insertar al teu weblog un sistema de COMENTARIS o d'ESTADÍSTIQUES.

COMENTARIS:És habitual trobar sistemes de comentaris als WEBLOGS, que permeten als visitants aportar la seva opinió de manera immediata (sempre que no hi hagi un FILTRE) a cada un dels POSTS. Alguns editors incorporen un sistema propi de comentaris, però encara hi ha editors que no en disposen, per això existeixen plataformes externes que donen servei gratuït de comentaris, on l'usuari es registra i rep un CODI que ha de copiar i enganxar al seu weblog. És habitual trobar l'apartat de comentaris al peu de cada post.

COMMENTS: Veure COMENTARIS

E

ENLLAÇOS: En la majoria dels WEBLOGS, els seus autors personalitzen un apartat amb una llista d'enllaços segons el seu propi criteri, per tenir un accés ràpid a les pàgines que més visiten. En molts casos, els autors només enllacen altres WEBLOGS, però d'altres estableixen CATEGORIES d'enllaços per distingir aquests últims d'altres pàgines del seu gust (com ara cercadors, portals o enllaços directes al gestor d'administració del WEBLOG).

ESTADÍSTIQUES: Es pot associar un sistema d'estadístiques a un weblog per controlar el número visites i els REFERENTS (entre d'altres informacions, segons el servei d'estadístiques). Aquest sistema pot ser públic (qualsevol visitant pot consultar-lo) o privat (només pot consultar-lo l'autor del weblog). Alguns sistemes de publicació ja vénen amb els seus propis sistemes d'estadístiques, però hi ha sistemes gratuïts on l'usuari, després de registrar-se, rep un codi que ha de copiar i enganxar al CODI del weblog per activar-lo.

F

FILTRE: Sistema usat per alguns webloggers per filtrar els missatges o comentaris no desitjats als seus WEBLOGS. El weblogger rep els comentaris abans de ser publicats, i pot publicar-los perquè apareguin al weblog, o eliminar-los segons el seu propi criteri.

FOTOLOG: Fotolog (o fotoblog) és una variant de weblog, que consisteix bàsicament en una galeria d'imatges fotogràfiques publicades regularment per un o més autors. Generalment, amb la foto, el propietari del fotolog hi posa comentaris referits i tot sovint es desen les dades tècniques, com ara el tipus o marca de càmera. També és important la data, ja que en la majoria dels fotologs el nombre de fotos diàries estan limitades. Normalment els fotologs accepten comentaris com si fos un llibre de visites.

H

HTML:(Acrònim de Hyper Text Markup Language, en català, "llenguatge de marcat d'hipertext"), és un llenguatge de marcat que deriva de l'SGML dissenyat per estructurar textos i relacionar-los en forma d'hipertext. Gràcies a Internet i als navegadors web, s'ha convertit en un dels formats més populars que existeixen per a la construcció de documents.

L

LINKDUMP: Web amb un format similar al WEBLOG, tot i que no se'n considera. Un linkdump (que en anglès vol dir 'contenidor d'enllaços') substitueix els POSTS per ENLLAÇOS a imatges, vídeos, arxius de so o altres webs. L'editor o editors de cada linkdump reuneixen tots aquests enllaços per facilitar al visitant l'accés a tot tipus de curiositats que, normalment, es difonen pel boca-a-boca. Tot i que la majoria de linkdumps se centren en ENLLAÇOS curiosos, n'hi ha d'altres temàtics, com ara els que ofereixen continguts eròtics

LINKS: Veure ENLLAÇOS

M

MOBLOG: Paraula composta de les paraules angleses "mobile"i "blog". Un moblog és un servei de publicació similar al weblog, que consisteix en escriure i actualitzar el bloc des de equips mòbils: telèfons, PDA....

P

PING: Quan l'autor d'un weblog hi ha fet alguna aportació acostuma a enviar un ping a algun dels índexs de blogs (catapings.com, per exemple) per tal que la comunitat blogger i els lectors en general sàpiguen que al seu blog hi ha contingut nou.

PLANTILLA: La majoria dels sistemes de publicació ofereixen l'opció de canviar l'aspecte del teu weblog, ja sigui amb opcions mínimes de canvi de color, font o algunes mides; o bé amb plantilles predefinides. Aquestes plantilles són uns dissenys 'prefabricats' que, aplicant-les a través de l'administració del teu sistema de publicació, canvien completament l'aspecte del teu weblog. Tot i que alguns editors ofereixen una sèrie bàsica de plantilles, existeix la possibilitat de descarregar-ne algunes d'internet (amb visualització prèvia de la plantilla, que ens permetrà saber quin aspecte tindrà el nostre weblog a l'alplicar-la), i afegir-les al nostre sistema d'edició. Els usuaris amb coneixements de programació, poden canviar el CODI de les plantilles per introduir-hi petites modificacions i personalitzar la plantilla desitjada

PERMALINK: Es tracta d'un enllaç permanent. S'utilitza per asignar una URL permanent a cada entrada del bloc.

PODCASTING: El terme podcàsting deriva de les expressions anglosaxones 'Play-On-Demand' (POD), que vol dir 'reprodueix en demanda' i 'broadcasting', que vol dir radiodifusió i webcasting. El podcasting és similar al de vídeo i dispositius com el TiVo, que permeten mirar el que vols quan vols enregistrant i emmagatzemant el vídeo. El podcasting generalment s'utilitza amb arxius d'àudio si bé aquesta tecnologia es pot utilitzar per a qualsevol classe d'arxiu, incloent actualitzacions de programari, imatges, i vídeos.

POST: Cadascun dels articles d'un weblog s'anomena post (de l'anglès, enviar una carta, o penjar un missatge a una cartellera). Per donar interactivitat als articles, molts webloggers afegeixen COMENTARIS a cadascun dels seus posts.

R

REFERENTS: Els referents són webs que han introduit un enllaç directe a la teva web. La majoria de serveis d'ESTADÍSTIQUES conté un servei fiable de visualització de referents, on el responsable d'una pàgina web pot consultar a través de quina altra web han arribat els seus

REFERERS: Veure REFERENTS.

RSS: É s un una família de formats de canals web XML desenvolupats específicament per a llocs que publiquin continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies o weblogs, i per mitjà del qual es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes. És en essència una sindicació de continguts.

S

STATS: Veure ESTADÍSTIQUES

T

TEMPLATE: Veure PLANTILLA

TRACKBACK: Els trackbacks són unes utilitats que serveixen per enviar una notificació entre WEBLOGS. És a dir, si l'autor d'un WEBLOG escriu un POST parlant d'un tema X, qualsevol pot enviar un PING de trackback per notificar d'altres POSTS que parlin del mateix tema a altres WEBLOGS. De la mateixa manera que els COMENTARIS, els trackbacks acostumen a estar situats al peu de cada POST. És una de les utilitats menys fetes servir, però pot ser molt útil en cas que ens interessi un tema concret, i vulguem aprofundir-hi.

TUMBLELOG: Bloc de notes, cites, apunts i links. No admet comentaris, etiquetes o categories. El seu aspecte recorda al neoweb 1.0.

V

VLOG: Un vlog, o videoblog, és una variant de Weblog, que consisteix en una galeria de vídeos, ordenada cronològicament, publicats per un o més autors. L'autor pot autoritzar a altres usuaris a afegir comentaris o altres vídeos dintre de la mateixa galeria.

W

WEBLOG: (DIP, blog, weblog, bloc, bitàcora, quadern o ciberdiari) Plana web en que l'autor hi escriu quan vol tot allò que hi considera convenient. En general són planes webs molt intuitives, on a través de sistemes de publicació automàtics com lamevaweb.info, la comunitat.net o blogger.com qualsevol usuari novell pot fer-se la seva pròpia web sense coneixements de programació i amb qüestió de minuts. Aquests DIPs (Diaris Interactius Personals) poden tractar temes molt diferents. N'hi ha de temàtics, on l'autor sempre parla d'informàtica, de cinema, de literatura,... N'hi ha de generalistes, on l'autor parla de tot el que vol i n'hi ha de més personals, semblants als diaris personals de tota la vida. A més a la majoria de DIPs els lectors poden interactuar amb l'autor a través de comentaris que queden penjats a la web. La nomenclatura varia depenent de l'idioma. En anglès s'anomenen weblogs o, de forma reduïda, blogs. En castellà s'empra l'anglès weblog o el terme bitácora. En català s'empren aquests noms o d'altres propis com bloc (emprat a Vilaweb) o DIP (que és l'acrònim de la terminologia oficial, Diari Interactiu Personal). Existeixen variants del DIP amb variacions en el contingut, com els FOTOLOGS o els ÀUDIOLOGS.

WEBLOGGER: Paraula amb què es denomina a tots aquells que publiquen a un WEBLOG (també anomenats bloggers o blocaires)

 
(Definicions extretes de la Viquipèdia)