Divertiments matemàtics1

 

Benvinguts i benvingudes! Aquesta activitat consisteix en anar fent les tasques que es demanen a cada un dels 10 punts següents, i anar deixant constància en un full Word que titulareu "Divertiments matemàtics". Numereu també cada punt en el vostre full Word, i un cop acabat, envieu-ho al vostre professor de mates mitjançant un correu electrònic, adjuntant el full Word. Bona sort, i endavant!!!
 

 

1- Començarem fent una miqueta de màgia. Clica damunt l'adreça d'aquest web màgic, hauràs de fer el joc, descobrir el truc i explicar-lo per escrit en un full Word.

http://www.xtec.es/~apastor/magia/

 

2- Ara us toca resoldre un problema... Haureu de participar a    La volta a Espanya amb les matemàtiques . La clau per entrar es "espa". Un cop heu entrat a "primària", heu de resoldre el problema de l'etapa Barcelona-València. Copieu el problema en un full Word, fent servir el copiar i enganxar, poseu-hi la solució i expliqueu com l'heu resolt.

 

3- Ara toca jugar a un joc:   CAIXES. Per descarregar-lo cliqueu aquí

   Com s'hi juga ? Heu de moure les caixes...i aconseguir arribar a la vuitena pantalla!    Empenyeu el ninotet amb les fletxes. Cada caixa ha d'aixafar un punt groc. Heu d'aixafar tots els punts grocs...i nova pantalla!  Ànims! Un cop ho aconseguiu, expliqueu en el vostre full Word com ha anat el joc, quines habilitats heu fet anar, amb quins problemes us heu trobat, etc.

 

4- Ara visitareu una web on podreu jugar a un joc anomenat "Les granotes i els gripaus"

http://www.xtec.es/~jjareno/calaixera/activitat-setembre99/activitat.htm

Haureu d'explicar en el mateix full Word d'abans, fins a quantes granotes i gripaus heu aconseguit moure. També, com funciona aquest joc.

 

5- Entre les curiositats matemàtiques que trobareu en aquest website, esbrineu perquè es diu que les abelles saben matemàtiques, i ho expliqueu en el vostre full.

http://www.geocities.com/Eureka/Gold/8274/gauss.htm  

 

6- Ara toca jugar al TANGRAM...

 El tangram és un trencaclosques d'origen xinés. Sembla que va aparèixer fa només 200 o 300 anys... Llegiu sobre la història d'aquest enginy: http://www.uv.es/~buso/tangram/index.html         

I ara a jugar-hi...                 

http://www.uv.es/~buso/tangram/joc.html
 
 
 
Trieu una de les figures i feu-la. Quan ho aconseguiu, cliqueu la tecla "Imp Pant" del vostre teclat, aneu al full Word i enganxeu la pantalla que havíeu copiat. A sota de la imatge resumiu la història del Tangram tan bé com pugueu, amb les vostres paraules.

 

7- Ara heu de resoldre aquesta qüestió...Volem saber quant fa d'alçada la classe... i no podem enfilar-nos! Si cliqueu, de segur que aprendreu a fer-ho: http://www.edu365.com/eso/muds/matematiques/triangles/imatges/1b.swf

Ara ens ho heu d'explicar en el vostre full Word mitjançant un dibuix (Insereix, Imatge, Formes automàtiques) i la fórmula corresponent.

 

8- Ara una mica de numeració i història. Ves al següent website:

http://www.xtec.es/~jjareno/calaixera/numeracions_antigues/activ.htm

i explica en el teu full Word fins a on has aconseguit arribar, tot i que al menys ho has d'intentar fins a arribar a la numeració Romana, que de ben segur ja domines.

 

9- I ara un problema molt clàssic...                                                               

La cabra, el llop i la col.

Hi havia una vegada un home que tenia una cabra, un llop i una col. Un bon dia es va trobar que havia de travessar un riu. L’única manera de passar era amb una barqueta tan petita que només hi cabien ell i la cabra, o bé ell i el llop, o bé ell i la col. No podia deixar la cabra i el llop sols, perquè el llop es menjaria la cabra; ni tampoc la cabra i la col, perquè la cabra es menjaria la col.Com s’ho va fer per arribar a l’altra riba sense perdre ni la cabra, ni el llop, ni la col ?

Expliqueu la solució en el vostre full Word...

 

10- Per acabar, entreu a l'apartat ILUSIONES ÒPTICAS d'aquest website:

http://platea.pntic.mec.es/~jescuder/fra_curi.htm

Hi trobareu dos arxius comprimits per descarregar. Trieu-ne un i obriu-lo directament (sense desar-lo). Gaudiu d'aquests PowerPoints fets per alumnes de batxillerat amb 50 il·lusions òptiques cadascun. Bé, heu de triar la il·lusió que us hagi agradat més, copiar la imatge al vostre full Word, i explicar a sota què hi passa.

 

 

 

1. Aquesta activitat és una adaptació de DIVERTIMENTS MATEMÀTICS, un webquest de Sebastià Capella.