Header image  
UNA ESTRATÈGIA PER A L'APRENENTATGE  
   
 
2.1.5 > HATHA IOGA. EL IOGA FÍSIC

 

El Hatha Ioga és el més conegut i practicat a Occident, encara que a vegades, degut a males interpretacions,  es converteix en una mera gimnàstica o “stretching". Llavors perd el seu sentit autèntic.


El Hatha Ioga és un sistema molt elaborat de tècniques psico-fisiològiques que inclou  els següents exercicis físics: postures (asanes), claus energètiques (bandhes), gestos psíquics (mudres), exercicis respiratoris (pranayama) i de purificació interna (shatkarmes).


Practicant-los, actuen directament sobre el cos-ment purificant-lo i dotant-lo de l’harmonia i l’equilibri necessaris per aconseguir l’estat de Superconsciència (Samadhi).


La traducció literal del terme Hatha Ioga és “ioga de la força”, però col·loquialment es denomina ioga físic. Les dues síl·labes que componen la paraula Hatha amaguen el seu veritable significat. Ha, vol dir lluna i Tha vol dir sol. El Hatha Ioga és per tant, la unió del sol i la lluna. Dins del cos el sol i la lluna representen simbòlicament la força vital i la força mental. Quan aquestes dues forces s’uneixen i equilibren es desperta una tercera força coneguda amb el nom de kundalini (energia espiritual). El despertar de kundalini porta a l’estat de Superconsciència.


Les pràctiques del Hatha Ioga tenen com a objectiu principal el despertar de kundalini a través de la unió i l’equilibri de les forces vital i mental.

El Hatha Ioga original es va desenvolupar dins de les antigues escoles tàntriques de l'Índia. Existeixen evidències que també era conegut i practicat per altres cultures, com les precolombines d’Amèrica. Hi ha mencions sobre el Hatha Ioga en les “Upanishads i els “Puranes”, però el seu origen és molt anterior a les referències escrites.

En el Hatha Ioga la disciplina comença pel cos, la qual cosa resulta més assequible que tractar directament amb la ment. L’equilibri físic produït per les seves pràctiques atorga un nivell mental relaxat i equànime, des del qual yama i niyama sorgeixen naturalment. A la inversa del Raja Ioga de Patànjali, el Hatha Ioga desenvolupa el control de la ment a través de la purificació profunda del cos físic i la utilització adequada de l’energia (prana).

Shatkarmes. Exercicis de purificació física

Els shatkarmes són els sis processos de purificació corporal desenvolupats:

  • Neti: És la purificació de les fosses nasals
  • Dhauti:  És la neteja corporal
  • Basti:  És la purificació de l’intestí gros
  • Nauti: Es realitza aïllant els músculs rectes de l’abdomen movent-los en cercle.
  • Kapalabhati: Treballa amb la respiració i neteja dels conductes entre nas i boca
  • Trataka:  És la purificació dels ulls.

Les pràctiques que configuren l’estructura del Hatha Ioga d’acord amb el “Hatha Ioga Pradipika” són:

  • Asanes. Postures: són les postures físiques desenvolupades per enfortir, flexibilitzar i harmonitzar el cos.  A diferència del Raja Ioga, el Hatha Ioga abasta tota la gamma possible de posicions que influeixen positivament en el cos-ment.
  • Shatkarmes. Exercicis de purificació física: són els exercicis de purificació corporal:  Neti, Dhauti, Basti, Nauli, Kapalabhati i Trataka.
  • Pranayama. Exercicis de regulació de la respiració: són el conjunt de tècniques respiratòries que milloren la captació  d’oxigen i l’eliminació del diòxid de carbó, incrementen l’energia vital, netegen els canals energètics i estimulen la circulació prànica. Reporten un estat de gran calma mental i atorguen nivells de consciència més profunds. El prana és l’energia o força vital que impregna tot l’univers. L’home l’extreu de diverses fonts: l’aire, els aliments, l’aigua, etc... El cos i la ment funcionen gràcies al prana i el procés respiratori és la forma més directa d’absorbir aquesta energia, encara que el prana no és cap dels elements químics de l’aire.
  • Bandhes. Claus energètiques: són les contraccions físiques, suaus però intenses, que afecten músculs, òrgans, vasos sanguinis, nervis, canals psíquics (nadis) i centres psíquics (xakres). Exerceixen una influència molt positiva sobre l’aparell  circulatori, el sistema nerviós i el cervell. El seu objectiu primordial és evitar la dissipació del prana en el cos, dirigint-lo a sushumna nadi (principal canal energètic, situat al llarg de l’espina dorsal) on alimentarà i activarà els xackres.
  • Mudres. Gestos psíquics : són postures, gestos o exercicis específics que canalitzen l’energia creada per l’asana i el pranayama envers els centres psíquics (xakres), col·laborant així al despertar de kundalini (energia espiritual). Els mudres són l’avantsala del procés meditatiu i les seves repercussions més directes són: l’estabilització emocional i la concentració interioritzada.