Header image  
UNA ESTRATÈGIA PER A L'APRENENTATGE  
   
 
5.3 > GLOSSARI

 

Aforismes:
Proposició concisa, completa i sovint enginyosa que enuncia una norma científica, filosòfica o moral sense argumentar-la.

Alvèol-s:
Alvèol pulmonar: En els pulmons dels vertebrats, petit sac terminal dels bronquíols, al qual van a parar una arteriola i una vènula.
 

Apnea:
Suspensió més o menys prolongada de la respiració.

Cinestèsic-a:  
Sensibilitat propioceptiva, la que informa sobre les posicions, el pes i els moviments de les diverses parts del propi cos.
Es considera que una persona té una habilitat cinestèsica quan és hàbil amb el sentit del tacte i capaç de transmetre els seus pensaments a través de les emocions.

Detritus:
Producte resultant de l'esmicolament, la desintegració, d'un cos sòlid. Residu.

Dimensions cognitives :
Fa referència al les  capacitats intel·lectuals

Discerniment:
Acció o facultat de distingir, alguna cosa,  amb els sentits, especialment amb el pensament, per exemple entre el bé i el mal.

Extàtic-a:
Propi de l'èxtasi: sortida del jo fora dels seus límits ordinaris en virtut de les forces afectives.

Glàndules endocrines:
Formen junt amb altres estructures el sistema endocrí. Elaboren secrecions anomenades hormones que són abocades a la sang per ser distribuïdes per tot el cos.

Glándula hipòfisi:
Glàndula de secreció interna, en forma de mongeta, situada a la base del crani, sota l'encèfal, que regula la major part de funcions de l'organisme.

Glàndula pineal o epífisi:
Òrgan de funció controvertida situat a la cara dorsal de la segona porció de l'encèfal o diencèfal dels vertebrats
La funció de l'epífisi en els mamífers de reproducció estacional consisteix a sincronitzar la seva activitat sexual amb el fotoperíode. La informació lluminosa és rebuda per la retina i transmesa a l'epífisi, la qual sintetitza una hormona, la remet("","","","melatonina") melatonina, durant la nit. En els dits mamífers, en l'estació reproductiva, l'epífisi sintetitza potser també d'altres factors que, com la melatonina, són inhibidors de les gònades per blocatge de les hormones gonadotropes.
Per  al ioga aquesta glándula representa el vincle entre el cos físic i els plans subtils de l’ésser humà.

 
Gònada-es: testicles en els homes, ovaris en les dones
Òrgan on es produeix la formació dels gàmetes.
Una gàmeta és cadascuna de les cèl·lules haploides que en la reproducció sexual es fusionen i donen lloc al zigot.
El sistema endocrí funciona de la mateixa manera en ambdós sexes, però les hormones produïdes són diferents.  Els testicles produeixen la poderosa “testosterona” que dóna els signes distintius del mascle: músculs, veu greu, etc. Els ovaris tenen dues funcions, la producció de l’ou i la secreció de dues hormones primordials, “estrògens i progesterona” que preparen l’úter per al desenvolupament del fetus. Desenvolupen la irrigació sanguínia necessària.
Aquestes dues hormones tenen una influència enorme sobre la vida de les dones.

Funcions neurovegetatives:
Relatiu o pertanyent al sistema nerviós vegetatiu.

Halter:
Barra de ferro que porta dues boles molt pesants als extrems.

Holístic:
Relatiu o pertanyent a l’holisme, teoria segons la qual l’home és un tot indivisible que no pot ser explicat si es consideren de manera separada els seus components (físic, psíquic, fisiològic)

Innervació:
Distribució dels nervis en un òrgan o en una regió anatòmica. L’acció d’aquests nervis sobre un òrgan o regió.

Letargia:
Estat d'inacció i d'indiferència.

Lòbul:
Un lòbul és una part de forma més o menys arrodonida que surt d'un òrgan del cos.

Nervi-s raquidi-s:
Nervis de la columna vertebral.

Plexe solar:
Dit del plexe, anomenat també celíac, situat davant l'aorta, al voltant del tronc celíac i de l'artèria mesentèrica superior.

Saba:
La saba és un líquid que circula per dins de les plantes i que les nodreix.

Sistema límbic:
Regió del cervell constituïda per la circumvolució del cos callós i la de l’hipocamp. Té un paper important en el funcionament de les diferents vísceres i en la regulació del metabolisme i de la vida emocional.

Sistema nerviós vegetatiu : Sistema nerviós autònom que comprèn el simpàtic i el parasimpàtic.

Sistema parasimpàtic:
Part del sistema nerviós vegetatiu que, juntament amb el simpàtic, regula l'activitat automàtica dels aparells digestiu i circulatori, de tota la musculatura llisa, de les glàndules de secreció, de l'aparell uro-genital, del metabolisme, etc, no solament excitant o inhibint les distintes funcions implicades en ells, sinó també procurant la col·laboració harmònica dels diversos òrgans.

Sistema simpàtic:
Part del sistema nerviós vegetatiu constituïda per una cadena de ganglis nerviosos, en nombre de 20 a 25, situats davant la columna vertebral, des del crani fins al còccix.

Templa:
Una templa és cada una de les dues parts del costat del cap, entre el front, l'orella i la galta. Un cop a la templa ens pot deixar sense sentits.

Timus/tim:
Glàndula de secreció interna dels vertebrats situada sobre el pit. És molt important per als infants, ja que regula el creixement, però pràcticament desapareix a l’edat adulta. Ajuda el cos a resistir a les infeccions.

Toxina-es:
Denominació genèrica de qualsevol verí d'origen biològic, especialment dels produïts per plantes, animals i bacteris, que actuen nocivament sobre els organismes vius. En aquest context es  refereix al « verí » produït pel cansament, les tensions, les pors, les angoixes…que bloqueja els muscles i les articulacions.

Tragus:
Eminència cartilaginosa al davant de l'orifici extern del conducte auditiu.
Fr. Saillie aplatie triangulaire à la partie antérieure de la conque de l'oreille, au-dessous de l'hélix.

Trapezi:
El trapezi és cada un dels dos músculs en forma de triangle que tapen la nuca, l'esquena i la part de dalt de les espatlles.