EL Centrosoma

Cilis i flagels

El centrosoma és una es una estructura formada pels centríols (diplosoma), l'àster i el material pericentriolar (COM).
Els centríols són ultraestructures semblants al cinetosoma o cos basal de cilis i flagels, però es troben a l'interior de la cèl·lula. Format per un conjunt de microtúbuls disposats de manera circular formant triplets .
Els centríols estan relacionats amb la formació del fus acromàtic durant la divisió cel·lular, la formació del citoesquelet, l'emissió axopodis, la migració dels grans de pigment dels cromatòfors, el transport axònic dels neurotransmissors, i qualsevol altre activitat que necessiti de la intervenció dels microtúbuls. Aquestes funcions no les realitzen directament els centríols sinó que ho fan a través dels Centres Organitzadors dels Microtúbuls (COM). Zones que envolten el diplosoma (conjunt de dos centríols) i d'elevada densitat.
A les cèl·lules vegetals no hi ha centríols , únicament hi trobem el COM.

Els microtúbuls son estructures filamentoses i buides. Formats per dos tipus de proteïnes: tubulina alfa i tubulina beta. Són proteïnes globulars que unides formen les estructures cilíndriques dels microtúbuls.

Els microfilaments també són filaments proteics relacionats amb la forma i el moviment cel·lular. Formats bàsicament per actina i miosina (també hi trobem troponina i tropomiosina) en les fibres del múscul estriat són els encarregats de la contracció muscular.

Els cilis i els flagels són prolongacions citoplasmàtiques mòbils que es troben a la superfície de la cèl·lula.

La funció és de desplaçament cel·lular i de crear corrents al seu voltant.Els cilis i els flagels tenen la mateixa estructura interna però varien en la seva longitud i quantitat. Els cilis tenen un diàmetre de 0,2 micres i una longitud de 5 a 10 micres. Els flagels tenen el mateix diàmetre i una longitud de 100 micres aproximadament.

Les parts que podem observar en els cilis són:

1. Arrel . conjunt de microfilaments amb funció contràctil

2. Cinetosoma. Semblant al centríol.

3. Zona de transició. Zona situada al citoplasma amb estructura de 9 triplets. S'observa la placa basal.

4. Tija. Zona externa envoltada de membrana i on trobem a l'interior l'axonema, estructura 9+2 triplests, els dos últims en posició central.

El moviment dels microtúbuls entre sí fa posible el moviment del cili o flagel.

 
Centríol tall tranversal Centríol tall longitudinal Fibra muscular tall transversal