La major part de les malalties
tenen lloc com a conseqüència de les lesions que els organismes
patògens produeixen en penetrar un ésser viu. Aquest tipus
de malalties s'anomenen malalties infeccioses.
Algunes malalties infeccioses
poden ser contagioses, mentre que d'altres no son contagioses.
Hi ha d'altres malalties,
però, que es produeixen sense que hi hagi una penetració
de microorganismes. És el cas de les intoxicacions. Aquest tipus
de malalties estan produïdes per unes substàncies anomenades
toxines, elaborades per microorganismes. Les toxines ocasionen malalties
en ser ingerides.
Alguns exemples de malalties
que ocasionen els microorganismes són:
BACTERIS
|
VIRUS
|
PROTOZOUS
|
FONGS
|
Tos ferina |
Hepatitis |
Malària o paludisme |
Candidiasi |
Tètanus |
Varicel·la |
Malaltia de la son |
Tinya |
Diftèria |
Grip |
Toxoplasmosi |
h |
Tuberculosi |
Herpes |
Leishmaniosi |
hh |
Sífilis |
Galteres |
Malalties produïdes per amebes |
h |
Còlera |
Xarampió |
h |
h |
Tifus |
Ràbia |
h |
h |
Salmonel·losi |
Sida |
h |
h |
Meningitis |
Poliomielitis |
h |
h |
Escarlatina |
Rubèola |
h |
hhh |
MICROORGANISMES
ÚTILS:
Els microorganismes
també són molt importants en la indústria alimentària.
Molts dels productes que consumim s'obtenen gràcies a ells.
El formatge
i el iogurt són productes que s'elaboren a partir de la llet.
Els responsables que la llet es transformi fins a donar aquests productes
són uns bacteris que l'agreixen i fan que qualli. El vinagre
és un altre producte que s'obté per l'activitat de determinants
bacteris que actuen sobre el vi.
Els llevats
són uns microorganismes que s'utilitzen molt. Mitjançant
la seva activitat transformen els sucres en alcohol i diòxid
de carboni. Són els responsables de la transformació del
most del raïm en vi i de l'ordi en cervesa. També es fan
servir per fabricar el pa. En aquest procés, el diòxid
de carboni desprès fa que la massa s'espongi.
|