La major part de les malalties tenen lloc com a conseqüència de les lesions que els organismes patògens produeixen en penetrar un ésser viu. Aquest tipus de malalties s'anomenen malalties infeccioses
Algunes malalties infeccioses poden ser contagioses, mentre que d'altres no son contagioses.
Hi ha d'altres malalties, però, que es produeixen sense que hi hagi una penetració de microorganismes. És el cas de les intoxicacions. Aquest tipus de malalties estan produïdes per unes substàncies anomenades toxines, elaborades per microorganismes. Les toxines ocasionen malalties en ser ingerides.
Alguns exemples de malalties que ocasionen els microorganismes són:
 
 
BACTERIS
VIRUS
PROTOZOUS
FONGS
Tos ferina Hepatitis Malària o paludisme Candidiasi
Tètanus Varicel·la Malaltia de la son Tinya
Diftèria Grip Toxoplasmosi h
Tuberculosi Herpes Leishmaniosi hh
Sífilis Galteres Malalties produïdes per amebes h
Còlera Xarampió h h
Tifus Ràbia h h
Salmonel·losi Sida h h
Meningitis Poliomielitis h h
Escarlatina Rubèola h hhh

MICROORGANISMES ÚTILS:
Els microorganismes també són molt importants en la indústria alimentària. Molts dels productes que consumim s'obtenen gràcies a ells.
El formatge i el iogurt són productes que s'elaboren a partir de la llet. Els responsables que la llet es transformi fins a donar aquests productes són uns bacteris que l'agreixen i fan que qualli. El vinagre és un altre producte que s'obté per l'activitat de determinants bacteris que actuen sobre el vi.
Els llevats són uns microorganismes que s'utilitzen molt. Mitjançant la seva activitat transformen els sucres en alcohol i diòxid de carboni. Són els responsables de la transformació del most del raïm en vi i de l'ordi en cervesa. També es fan servir per fabricar el pa. En aquest procés, el diòxid de carboni desprès fa que la massa s'espongi.