Treball de Recerca

POSSIBLES TEMÀTIQUES O ÀMBITS DE RECERCA


Les temàtiques estan ordenades en diferents apartats que defineixen el caire de la recerca o el tipus d'objectes a partir dels quals aquesta es planteja. Les temàtiques són descrites en sentit abstracte. No és parla, per exemple, de fer recerques sobre l'obra d'un artista en concret sinó que es parla del tipus de recerca que es podria fer sobre qualsevol artista. No es proposen recerques concretes sinó possibles vies de recerca.



 

Analitzar l'obra d'un o d'una artista

Estudiar l'obra d'un o una artista local (escultor, músic, arquitecte, pintor, dibuixant, dissenyador, fotògraf, etc.). Determinar-ne la seva trajectòria artística, les característiques i evolució de la seva obra. Relacionar la seva obra amb aspectes del context social i cultural de l'època. Fer propostes per al coneixement del mateix.

Comparar l'obra de dos o més artistes que hagin treballat a la mateixa època. Comparar les seves trajectòries personals i artístiques. Comparar diferents característiques de les seves obres. Determinar la relació que cada un tingué amb la cultura del moment. Treure conclusions dels elements comparats.

Catalogar i fer una recerca documental sobre l'obra d'un determinat artista local. Fer una proposta expositiva sobre l'obra d'aquest autor o autora.


Fer un seguiment i analitzar el procés creatiu d'un o dos artistes. Descriure, valorar i comparar el procés que segueix un o ambdós creadors. Relacionar les característiques del procés amb les intencionalitats estètiques i les característiques de les seves obres. La recerca que es pot realitzar acompanyant els resultats de documentació fotogràfica o videogràfica.

 


 

Investigar l'evolució històrica d'algun tipus d'obres d'art

Fer un estudi de l'evolució de les tendències musicals o teatrals d'àmbit local.

Veure quin tractament iconogràfic s'ha donat a un determinat referent en les obres d'art al llarg del temps i al llarg d'un determinat període. Fer un recull d'aquestes representacions i relacionar-les amb el seu temps. Fer una proposta plàstica sobre el mateix elements aportant noves reflexions, punts de vista i recerca en les formes d'expressió.

Investigar el tractament que d'un determinat tema o problema s'ha fet en les obres d'art al llarg d'un període concret. Relacionar aquest tractament amb aspectes històrics, socials i culturals de cada context.

Estudiar l'evolució o les característiques de l'arquitectura local. Veure el perquè de les seves característiques en cada moment i les causes que han produït els canvis. Es poden fer propostes de recull de documents que acreditin l'evolució (recull fotografies, dibuixos), o preparar una projecció o una exposició sobre el tema.

Cercar fotografia antiga. Fer un recull local de fotografies antigues intentant establir algun tema concret: l'evolució del poble, la manera o els temes a l'hora de fotografiar-lo. Plantejar una exposició o projecció audiovisual pública sobre els resultats obtinguts.

Estudiar l'evolució del disseny de cartells, relacionar-los amb els gustos de l'època i amb la seva finalitat comunicativa. Crear una proposta expositiva o un petit llibret.

Estudiar les característiques i l'evolució d'elements de disseny gràfic en un espai i període concret.

Estudiar l'evolució i canvis del disseny d'un determinat objecte.

 


 

Estudiar una obra o un conjunt d'obres d'art del passat

Investigar, documentar i analitzar fotografia antiga realitzada en una localitat durant un període concret (per exemple de finals del segle XIX, del 1900 al 1920, de la postguerra...).

Estudiar un edifici històric (esglésies, fàbriques, cases de nuclis històrics, masies...)

Estudiar i documentar element concret de les façanes d'edificis antics d'una població: inscripcions sobre pedra, esgrafiats, motllures, forjats, marcs, rètols de botigues, etc.

Estudiar algun dels objectes o grup d'objectes que pertenyen al patrimoni artístic local. Realitzar una proposta expositiva o confeccionar una guia cultural.

 


 

Estudiar creacions artístiques actuals o d'altres produccions de caràcter visual

Estudiar una arquitectura: masos d'una regió, un mas concret, rehabilitació de centres històrics, arquitectura industrial, disseny d'espais públics, etc.

Estudiar els canvis o característiques dels elements del mobiliari urbà: objectes, estils, materials, dissenys, funció. Valorar els dissenys i proposar-ne un de nou a partir de les conclusions establertes.

Estudiar l'evolució i els canvis del disseny d'algun objecte.

Analitzar els anuncis de televisió d'un determinat producte. Veure quins són els recursos utilitzats tècnics i narratius utilitzats, quines idees i valors transmeten i quina recepció en fan els joves o d'altres públics.

Analitzar els dissenys de les portades de CDs o d'altres envasos o embolcalls de productes.

Estudiar la representació que es fa dels joves en la publicitat. Recollir exemples, analitzar-los i valorar-los.

Banners. Analitzar les diferents tipologies de banners a internet i els recursos utilitzats.

Documentar i analitzar manifestacions d'art públic: escultura o intervencions en l'espai públic, pintura mural...

 


 

Estudiar la recepció, influència i valoració de creacions per part del públic

Veure quines són les tendències del còmic dominants entre els joves. Analitzar els estils i les referències preferents.

Estudiar els anuncis de televisió d'un determinat producte. Recursos utilitzats. Recepció i influència d'aquestes en els joves o en d'altres públics.
Propostes de contracampanya.

Analitzar la recepció que fa el públic de determinades pel·lícules: valoració que fan del contingut, dels personatges, dels seus recursos narratius.

Analitzar la recepció que fan els joves d'alguna superproducció cinematogràfica. Interpretar els discursos proposats per la pel·lícula i els recursos audiovisuals utilitzats. Valorar el perquè de les preferències i opinions sobre la pel·lícula.

Analitzar les conclusions que treu el públic d'un determinat tema difós a través de representacions visuals. Veure quines idees i valors es potencien en diferents representacions del mateix tema i la incidència o influència que aquests tenen en un determinat segment de públic.

Analitzar els recursos utilitzats i els espais d'aparició d'imatges de la violència. Valorar els discursos que les potencien i l'efecte que generen entre els joves o entre altres col·lectius.

Analitzar la recepció per part del públic d'obres d'art visual o musicals cabdals de la història de l'art. Depenent dels resultats fer propostes per a la seva divulgació i experimentar-les.

 


 

Investigar i fer recerca destinada a crear una nova producció

Analitzar un determinat tipus d'obra o de disseny per a fer una proposta nova.

Estudiar el disseny d'alguna producció (gràfica, industrial, arquitectònica). Valoració i propostes de nous dissenys.

Packaging. Estudiar models existents al mercat destinats a un producte concret (CDs, colònies, productes alimentaris, etc.). Analitzar la forma i funcionalitat, valorar-la i proposar d'una nova sèrie de packagings per al mateix producte.

 


 

Fer una recerca experimental sobre la utilització de determinades tècniques i procediments de creació plàstica o audiovisual.

Experimentar les possibilitats de l'escàner.

Investigar l'aplicació de determinats recursos narratius amb mitjans audiovisuals.

Investigar les possibilitats narratives de la panoràmica en la creació audiovisual.

Investigar i experimentar amb l'aplicació de diferents formes narratives i recursos audiovisuals per a mostrar una mateixa situació.

Experimentar amb la interacció i combinació d'imatges i so.

Buscar i experimentar procediments no convencionals del dibuix.

Experimentar amb diferents estratègies publicitàries per a fer arribar un mateix producte a grups de consumidors diferenciats.

Investigar l'aplicació de procediments tècnics, materials o tecnologies per a la creació d'un determinat tipus d'obres.

Experimentar amb diferents materials i tècniques plàstiques per a obtenir nous resultats.

 
versió per imprimir