L'Entitat va ser creada l'any 1981. El dia 6 de juny de 1982 tingué lloc la inauguració dels gegants Llorenç i Agnès, noms que corresponen a la muntanya al peu de la qual hi ha Matadepera i a una cova de la mateixa.
El gegant vol simbolitzar el comte Guifré el Pilós. Sobre el cap porta un drac, ja que la muntanya també hi ha la cova del Drac. La geganta representa una noia de la vila, suposadament rescatada del drac que la tenia captiva.
Van ser construïts per Josep Casamada i les seves característiques són: ell, 4,74 m. d'alt i 92 kg.; ella, 4,35 m. i 86 kg.
A la setmana de la seva inauguració van participar a l'obertura dels campionats de futbol Barcelons 82. El 29 d'agost d'aquests any tingué lloc la I Trobada Internacional de Gegants amb la participació de 412 gegants de Catalunya, Espanya i l'estranger.
El maig de 1984, gràcies als contaces de l'Entitat amb gruops de Mariapfarr (Âustria) es celebrà l'agermanament d'aquella població amb Matadepera i, des de llavors s'han promogut una sèrie de contactes culturals i de fraternitat entre les dues poblacions.
A l'agost de 1990 s'inaugurà la segona parella de gegants en honor a dos personartges populars de la vila: En Pepet de cal Tanta, pregoner durant molts anys i la Marieta de cal Baldiró, hostelera molt famosa. Tenen les següents característiques: ell: 3,65 m. i 40 kg.; ella 3,60 m. i 42 kg. Van ser construïts per Ramon Aumedes.
El juliol de 1992, amb motiu del desè aniversari de la I Trobada Internacional , es va organitzar la II Trobada Internacional i, a la vegada la VIII Ciutat Gegantera de Catalunya que van acollir 640 gegants de tot Europa i també un del Japó. Aquests fets van concentrar a Matadepera més de 7.000 persones entre portadors i acompanyaments musicals.
Durant aquests 15 anys hem passejat els nostres gegants per diferents llocs d'Espanya, França, Bèlgica, Holanda, Àustria, Itàlia i Portugal.
Cada any organitzem la trobada de gegants de la festa Major i fem sortides arreu del País i, de tant en tant, alguna a l'estranger.


Tornar a l'inici
Tornar a l'index