EL DOFÍ


Els dofins són uns mamífers aquàtics que juntament amb les balenes i les marsopes reben el nom comú de cetacis. Els cetacis són els mamífers que millor s'han adaptat a la vida aquàtica.
dofí mular
Els dofins pertanyen a una gran família que conté unes 32 espècies. Entre els exemplars més coneguts trobem el dofí mular, molt popular pels seus espectacles a tots els aquaris del món i, el dofí comú que ha inspirat moltes llegendes populars al món mediterrani. Ambdues espècies són comunes en aigües obertes. Pel contrari, altres espècies viuen en aigües dolces i en estuaris. Fins i tot, el boto, que és un dofí molt petit, és capaç de remuntar més de 2.000 km pel riu Amazones.

Fa molt temps, el dofí era caçat per extreure un oli que es trobava en petites quantitats dins del seu cap i que s'utilitzava com a lubricant per a la maquinària dels rellotges. Actualment s'han trobat altres substàncies alternatives i la pesca del dofí ha desaparegut. De totes maneres,  molts d'ells moren atrapats a les xarxes dels vaixells que pesquen la tonyina.
dofí mular
Els dofins mengen en un dia una quantitat d'aliment equivalent a un terç del seu pes. S'alimenten bàsicament de peixos i calamars que agafen amb les seves dents còniques i esmolades.

Com les balenes, els dofins respiren per un únic orifici situat al cap (espiracle) i han de sortir a la superfície  aproximadament cada dos minuts per agafar aire i tornar a submergir-se. Tenen els pulmons adaptats als canvis de pressió i poden baixar profunditats de més de 300 m.

L'aleta horitzontal de la cua, similar a la d'altres mamífers aquàtics, es mou en sentit vertical i permet la propulsió de l'animal i, les aletes situades al costat del cos actuen d'estabilitzadors. La seva forma hidrodinàmica els permet anar a uns 30 km/h i, fins i tot, arribar als 40 km/h.

hàbitat del dofí
Pel que fa a la reproducció, el dofí mular femella arriba a la maduresa sexual entre els 5 i 12 anys i  el mascle entre els 9 i 13 anys. La primavera és l'època de zel, i al cap de 11 o 12 mesos de gestació la femella pareix una sola cria que és capaç de nedar i respirar al cap de pocs minuts d'haver nascut. La cria mama durant 18 mesos i segueix la mare sense dificultats nedant al seu costat i aprofitant els avantatges hidrodinàmics de la progenitora.

Els dofins emeten contínuament sons similars a un xiulet que generen des d'un mecanisme situat sota l'espiracle que funciona com un sonar, és a dir, és un sistema per eco col·locar els objectes (semblant al que tenen els rat-penats) gràcies al qual poden navegar i detectar les preses amb facilitat. També emeten sons per comunicar estats d'alarma, excitació sexual i altres estats emocionals.

Els dofins han demostrat que són capaços d'aprendre i realitzar tasques força complexes, de comunicar-se entre ells i de vocalitzar sons semblants a les paraules. Alguns investigadors creuen que els dofins podrien aprendre un llenguatge i comunicar-se amb els éssers humans. Altres asseguren que els dofins tenen un nivell d'intel·ligència similar al dels primats i que estan molt lluny de poder aprendre a vocalitzar una llengua pròpiament dita.


Informació extreta de:
Enciclopèdia Encarta 99
Zoo Virtual de Barcelona
Hiperenciclopèdia
Google


Torna a la pàgina índex