LA DIADA DE SANT JORDI




Sant Jordi, patró de Catalunya
 

Sant Jordi va ser un militar romà i cristià. Per tal de no abandonar les seves creences, va ser martiritzat en temps de l'emperador romà Dioclecià, cap a l'any 303. 
Una de les llegendes atribuïdes a Sant Jordi, i que en poc temps va ser la
més popular, explica que un drac tenia atemorits els habitants d'una vila. Per calmar-lo, calia donar-li un be i una donzella, que era elegida a l'atzar. Un dia li va tocar a la filla del rei, que va ser duta davant del drac. Sant Jordi la va alliberar miraculosament i va vèncer el drac. La donzella, el rei i tot el poble es van convertir a la fe de Crist.

Els reis catalans mostraven sovint la seva devoció a Sant Jordi i demanaven el seu auxili per combatre els infidels. En aquell temps, països tan diversos com Geòrgia, Anglaterra, Grècia i Catalunya van escollir Sant Jordi per patró.

La Generalitat de Catalunya va ser la principal impulsora d'aquesta devoció. Les Corts reunides a Barcelona van acordar construir la capella del Palau de la Generalitat, dedicada a Sant Jordi. El 1456, el dia de Sant Jordi va ser declarat festa a la ciutat de Barcelona.

A la fi del segle XIX, Sant Jordi es va convertir en símbol catalanista. La seva lluita amb el drac, per alliberar la donzella, simbolitza la lluita de Catalunya per la seva llibertat. El dia de Sant Jordi també es fa la
tradicional Fira de les Roses, que se celebra des del segle XV. L'any 1926 s'hi va sumar l'anomenat Dia del Llibre, una festivitat que ha arrelat plenament arreu de Catalunya, que en el seu origen era destinada a commemorar la mort de Cervantes.

La Creu de Sant Jordi, que pren el nom i el símbol del patró de Catalunya, és una de les màximes distincions que atorga el Govern de la Generalitat.
 



 
Sant Jordi, un símbol i una festa 

Pels catalans, la Diada de Sant Jordi, representa molt més que el dia de la festivitat del nostre patró. Aquest dia és, per a tothom, una festa cívica i cultural molt arrelada.

Oferir aquest dia una rosa i un llibre a les persones que estimem converteixen la jornada en un homenatge a l'amor, a l'amistat, i a la cultura. Gràcies a una iniciativa dels editors del nostre país, que van rebre el suport entusiasta del Govern de la Generalitat, s'aconseguí que el 15 de novembre de 1995 la UNESCO declarés el dia 23 d'abril com a Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor. Aquest fet ens omple de joia i representa per a tots nosaltres una mostra del reconeixement al caràcter cívic i humà del nostre poble. Sant Jordi ha estat el patró del nostre país des del segle XIV. 

La vida llegendària de Sant Jordi té diverses versions, però la més coincident el dona com a descendent d'un llinatge noble de Capadòcia. Es va fer popular gràcies a l'obra la llegenda àuria que va tenir molt de ressò durant el segle XIII. La llegenda del drac ens conta com Sant Jordi va deslliurar a la filla del rei de Silene de ser devorada per aquesta bèstia, que havia aterroritzat a tot el regne. Amb la mort del drac, Sant Jordi, aconsegueix que tota Silene es converteixi al cristianisme. Durant la seva vida va ajudar constantment als necessitats i es va declarar sempre cristià, fet que li va comportar ser empresonat per l'emperador Dacià, en un primer moment, i posteriorment decapitat quan eren emperadors Dioclecià i Maximià. 

El culte a Sant Jordi arriba al nostre país gràcies als guerrers i els croats que van difondre la llegenda que havien après tornant de lluitar contra sarraïns i turcs. El poble, però, no reconeixeria a Sant jordi com a patró fins a finals de l'Edat Mitjana. El fet dels seus orígens aristocràtics i el fet de ser guerrer van frenar la "popularització" del sant.

Finalment, però, va arrelar al poble fins convertir-se en la festivitat de culte que és avui. El Dia del Llibre es celebra al nostre país des de 1926 i adquireix el seu màxim esplendor quan precisament la situació política del país està més crispada. Així, s'adopta la festivitat com element de reivindicació i afirmació de la nostra cultura i de la nostra llengua durant molts i molts anys. 

Actualment, més de 25 països ja s'han afegit a la campanya que ha impulsat la Generalitat de Catalunya, amb gremis de llibreters i d'editors d'aquests indrets, per reforçar la internacionalització del 23 d'abril. Tot un èxit que es va iniciar ja fa tretze anys al Japó. 

Que per molts anys ho puguem celebrar!

Pŕgina anterior portal índex