PEAK OIL

 
 
 

El departament d’energia dels EEUU va encarregar un informe a Robert Hirsch, es tractava d’analitzar el “peak oil”, el punt on el petroli passaria a ser un be escàs i les conseqüències que se’n derivaran.


Aquest informe arribava a sis conclusions, potser seria interessant tenir-les en compte:


1. El “peak oil” passarà, possiblement d’una manera sobtada. La producció mundial de petroli a partir d’aquí baixarà sense remei.


2. Les economies globals es veuran clarament afectades, això podria ser suavitzat amb mesures d’eficiència energètica i de producció d’energies alternatives.


3. El principal problema és el del combustible líquid, un canvi ràpid de tipus de transport no és possible. Hi ha massa vehicles sense alternativa als combustibles fòssils líquids.


4. Les mesures per pal·liar aquest problema necessiten temps. Si deixem que els esdeveniments passin sense cap tipus de previsió, podem passar 20 anys sense combustibles líquids per a la població, 20 anys de commoció econòmica.


5. El “peak oil” és purament un problema de gestió de riscos.


6. La turmenta econòmica no és inevitable si es prenen prèviament mesures valentes.


Els càlculs son que el 2012 es perdi la capacitat de generar excedents de petroli, cap el 2015 el dèficit de producció podria arribar als 10 milions de barrils per dia.


Per contrastar una mica, aquí us deixo un resum d’un informe confidencial que ha fet l’exercit alemany (curiosament aquests estudis els acostumen a fer militars…)  publicat per la revista “Der Spiegel” aquesta mateixa setmana:


1. El nou panorama de relacions internacionals canviarà, adquirint més importància encara els països productors de petroli.


2. Les grans empreses exportadores de petroli tindran també més poder del que ara tenen.


3.  La crisi del “peak oil” debilitarà el lliure mercat en el sector energètic, caldrà una intervenció més forta de l’estat.


4. El transport de mercaderies s’encarirà molt, per tant poden produir-se problemes d’abastiment de certs productes vitals. El sistema econòmic mundial es col·lapsarà.


5. Possiblement es tornarà al racionament per part dels governs de molts productes.


6. Es produirà una reacció en cadena mundial, molts països no tindran la capacitat per adaptar-se al nou escenari i això afectarà de retruc als altres.


7. Es produirà una enorme crisi del sistema democràtic, podrien haver-hi molts disturbis i la població amb la nova crisi buscaria solucions en solucions extremistes.


I ara unes preguntes per anar pensant: Tenim petroli al nostre país?, som autosuficients en marèries primes?, s’ha fet algun tipus de previsió pensant amb el “peak oil”?…


Crec que l’únic exemple més o menys similar a la situació que ens ve al damunt és la de Cuba, un país que ha patit un bloqueig salvatge i dintre del que cap se’n ha sortit força be.


http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_L._Hirsch

sábado 9 de octubre de 2010

PEAK OIL