GLOSSARI

Cors, guerra del: "Senzillament es tracta d'una forma de pirateria per encàrrec". En èpoques de conflicte i per tal de dificultar el tràfic marítim i el proveïment de l'enemic, s'atorga per part de la potència rival el que s'ha anomenat "patent de cors" que consisteix en facilitar protecció bàsicament: indrets protegits  on refugiar la flota corsaria,  i provisions ( queviures, armament i fins i tot vaixells ).


Corsera: És el conjunt de matacans que volten la torre.


Espiera: Obertura que servia per observar l'exterior sense perill d'ésser  vist o ferit.


Espitllera: Element de defensa que consisteix en  una obertura feta en el mur de la torre, moltes vegades sota la finestra, amb l'objectiu de poder mirar i disparar sense ésser vist des de l'exterior. Les espitlleres varien  segons les armes que s'utilitzaven. Generalment estaven emmarcades en granit.


Estols: Conjunt de naus que formen una flota o esquadra.

Fragata: A l'època de les galeres es coneix amb aquest nom el tipus de galera més petit que existia, amb uns deu rems per banda i sense coberta, en la que els tripulants feien totes les funcions: remers, mariners i força de desembarc. A partir del segle XVII, es coneix com a fragata un vaixell de tres pals amb la mateixa línia que el navili, però amb una sola bateria de canons.


Finestres: Generalment són rectangulars o quadrades i acostumen a ser molt reduïdes a la part inferior de la torre, per anar augmentant  a la part superior. Hi ha torres que fins hi tot no tenen cap finestra. Si actualment trobem finestres a la planta baixa és perquè les han obert posteriorment.
Sovint trobem les finestres emmarcades amb granit i a sota una espitllera.


Galera:Galera Reial Joan d'Àustria. Nau de grans dimensions, amb 60 m d'eslora i 6,2 m de mànega. Propulsada per 59 rems (29 a una banda  i 30 a l'altra), moguts per 236 remers, amb dos pals, major i trinquet, de 22 m  i 15 m d'alçària, respectivament, amb veles llatines i un total de 691 m. de superfície vèlica. Armada amb un canó de 36 lliures al centre de proa i quatre més petits als costats. El model de la fotografia és fruit d'un estudi realitzat pel Museu Marítim de barcelona, previ a la construcció de la rèplica del IV Centenari de la Batalla de Lepant.

Gàrgola: Canal volada de pedra que escorre l'aigua de la part alta de la torre.


Lladronera: És una matacà que està sostingut per tres mènsules. No acostuma a donar-se a les torres de defensa i de guaita.


Magrib: Regió natural del NW d'Àfrica que s'estén pel Marroc, Algèria i Tunísia, entre la Mediterrània i el Sàhara.


Matacà: Situat sobre la porta d'entrada a la torre, és una construcció en voladís, sostingut per mènsules amb obertures a la part inferior, per tal de poder observar o foragitar als intrusos. El matacà defensa l'entrada de la torre.


Mènsula: Element arquitectònic que serveix per sostenir alguna cosa. A les torres generalment aguantava el matacà.


Merlets: Els merlets són el petits pilars de pedra que hi ha a dalt de la torre. Entre ells  s'hi deixa un espai per tal de poder disparar. Els merlets poden tenir diferents formes  esglaonats, rectangulars....


Poterna: Porta petita d'una fortificació que dona accés a la torre i és defensada per un matacà o una         corsera. Les  poternes es troben al primer pis i s'hi podia accedir únicament amb una escala de mà o per mitjà d'un pont provisional de fusta. A les torres podem trobar portes a la planta baixa però aquestes només són d'entrada a aquesta planta i no a la torre. Moltes d'aquestes portes varen ésser construïdes posteriorment.
L'estil de les poternes varia segons el moment de la seva construcció, generalment estaven emmarcades amb pedra.

Sagetera: És una obertura feta en el mur per poder tirar fletxes.


Talús: Inclinació del parament d'un mur o una torre.

Trapes: És l'obertura interior que s'utilitzava per passar d'un pis a l'altre. Eren de dimensions molt reduïdes i només permetia el pas a una persona. S'hi accedia per una escala de mà que es treia un  cop s'era a dalt.


Torres artillades: Dit de la torre amb canons.


Tronera: Obertura practicada a la paret d'una fortificació, per om pot disparar, quedant protegits del foc enemic.
 

Tornar pàgina principal