"Elogi de la feblesa" d'Alexandre Jollien, edicions La Magrana

Un relat autobiogràfic, com n'hi ha pocs, que narra el camí seguit per l'Alexandre Jollien, un jove amb paràlisi cerebral que, a causa del seu handicap, estava destinat a enrotllar cigars en un taller ocupacional per a persones discapacitades, i que ara es troba, després d'un llarg periple, estudiant filosofia a la universitat.

L'autor, tot narrant la seva experiència, difícil i dolorosa però sempre estimulant, a través d'un diàleg fictici amb Sòcrates convida de forma insistent a qüestionar la distinció entre normal i anormal. No proposa pas una solució tranquilitzadora o harmoniosa, sinó més aviat un dubte que fa capgirar el que fins ara crèiem saber i que ben sovint marca el nostre comportament davant tot allò que ens és aliè, diferent, estrany.

Us el recomano.

"Nascut dues vegades" de Giuseppe Pontiggia, edicions La Magrana

Amarga i dramàtica, però també irònica i apassionada, aquest llibre explica en primera persona la relació d'un jove professor amb el seu fill discapacitat. L'ensenyament del pare al fill, des del naixement fins a l'adolescència, es transforma progressivament en l'aprenentatge d'un art de viure que el nen descobreix per superar la minusvàlua. Les criatures discapacitades, tal com suggereix el títol, neixen dues vegades: la primera no els troba preparats per al món, la segona és un renaixement confiat a l'amor i la intel·ligència dels altres.

Personalment, m'he sentit identificada en més d'un aspecte en aquest pare d'un nen amb dificultats psicomotores importants. Crec que és un llibre que ajuda a veure l'arc de Sant Martí quan Plou i fa Sol.

 

"Saber dir no" d'Asha Phillips, editorial Empúries

És evident que de vegades ens veiem obligats a dir que no, encara que no ens agradi. Però la veritat és que dir sempre que sí no és gens beneficiós. Asha Phillips, que és mare i psicoterapeuta infantil, aborda el desconcert de l'educació a partir de múltiples exemples i casos que ha anat tractant al llarg de la seva experiència clínica.

"Saber dir no" ressitua l'etern debat sobre la relació entre pares i fills, que massa sovint ha penjat de l'estira-i-arronsa entre la permissivitat i l'autoritarisme. Defugint els extrems fàcils, l'autora ens sorprèn amb una proposta renovadora: "Dir que no" mai s'hauria d'interpretar com un rebuig ni un atac als fills, sino com una prova que creiem en la seva força i en la seva capacitat de madurar.

Un llibre ben útil.

 

Per l'intercanvi d'experiències i d'informació, contacta amb Esther Salvat