ZEUS

 

 

Zeus, déu del cel i sobirà dels déus olímpics. Zeus correspon al déu romà Júpiter. Segons Homer, es considerava a Zeus pare dels déus i dels mortals. No va ser el creador dels déus i dels homes; era el seu pare, en el sentit de protector i sobirà tant de la família olímpica com de la raça humana. Senyor del cel, déu de la pluja i acumulador de núvols blandía el terrible raig. La seva arma principal era la ègida, la seva au, l'àguila, el seu arbre, el roure. Zeus presidia als déus aa l’Olimp, a Tesàlia. Els seus principals temples estaven en Dòdona, a l’Epiro, la terra dels roures i del temple més antic, famós pel seu oracle, i en Olímpia, on es celebraven els jocs olímpics en el seu honor cada quatre anys. Zeus era el fill menor del tità Cronos i de la titànida Rea i germà de les divinitats Posidó, Hades, Hestia, Deméter i Hera. D'acord amb un dels mites antics sobre el naixement de Zeus, Cronos, tement ser destronat per un dels seus fills, els devorava quan naixien. Al néixer Zeus, Rea va embolicar una pedra amb bolquers per a enganyar a Cronos i va ocultar al déu nen a Creta, on es va alimentar amb la llet de la cabra Amaltea i ho van criar unes nimfes. Quan Zeus va arribar a la maduresa, va obligar Cronos a vomitar als altres fills, que estaven desitjosos de venjar-se del seu pare. Durant la guerra que va sobrevenir, els titans van lluitar del costat de Cronos, però Zeus i els altres déus van assolir la victòria i els titans van ser enviats als abismes del Tàrtar.
A partir d'aquest moment, Zeus va governar el cel, i els seus germans Posidó i Hades van rebre el poder sobre el mar i el submon, respectivament. Els tres van governar en comú la terra. En l'obra del poeta grec Homer, Zeus apareix representat de dues maneres molt diferents: com déu de la justícia i la clemència i com responsable del càstig a la maldat. Casado amb la seva germana Hera, és pare de Llauris, déu de la guerra; d’Hebe, deessa de la joventut; d’Hefesto, déu del foc, i d’Ilitía, deessa del part. AL mateix temps, es descriuen les aventures amoroses de Zeus, i els recursos de que es serveix per a ocultar-les a la seva esposa Hera. En la mitologia antiga són nombroses les seves relacions amb deesses i dones mortals, de qui ha obtingut descendència. També les seves metamorfosis en diversos animals per a sorprendre a les seves víctimes, com la seva transformació en toro per a raptar a Europa. Els seus enamoriscaments amb mortals s'expliquen de vegades pel desig dels antics grecs de vanagloriar-se del seu llinatge diví. En l'escultura, es representa a Zeus com una figura barbada i d'aparença règia. La més famosa de totes va ser la colossal estàtua d'ivori i or, de l'escultor Fídies, que es trobava a Olimpia.

Estàtua de Zeus
L'estàtua de Zeus d'or i ivori i 10 m. d'alçada ( coneguda com crisoelefantina ), esculpida al voltant del 435 aC. per Fídies va se la més famosa de l'antiga Grècia i es una de les set meravelles del món Es té notícia de la seva existència per les descripcions que van realitzar Plató, Pausània o Plinio.