RETAULE DE LA PIETAT
Abella de la Conca





Municipi
: Isona i Conca Dellà


Època: Gòtic. Finals del segle XV


Atractius de l'entorn: Castell de Llordà, ciutat romana Aeso (muralles), esglésies romàniques d'Abella, Biscarri i de Benavent; rocs de Benavent, estanys de Basturs i Parc Cretaci..

El retaule de la Pietat d'Abella de la Conca, ja restaurat, es troba ubicat provisionalment al Museu de la Conca Dellà, a l'espera de la seva destinació definitiva a l'església de Sant Esteve d'Abella, d'on procedeix, mentre es realitzen les obres d'adequació de l'església.
Aquest retaule va estar amagat prop de 30 anys en cases dels veïns d'Abella de la Conca, després de la desaparició, l'any 1972, del retaule del Roser, datat de 1375, que també es conservava a l'església de Sant Esteve i que després de ser recuperat, es va traslladar al Museu diocesà de la Seu d'Urgell.
Després de l'acord a què van arribar l'Ajuntament d'Abella de la Conca i el Bisbat, els veïns del poble van lliurar el retaule de la Pietat per a la seva restauració. És un retaule gòtic datat de finals del segle XV que s'atribueix a Pere Espallargues. Es compon d'una taula central, dues de laterals i una predel·la.

La taula central està formada per dos quadres. El més gran està dedicat a la Verge amb el Nen i s'hi pot veure la imatge d'una donant, probablement la persona que va pagar l'obra. El quadre més petit, situat sobre l'anterior, representa l'escena del calvari. A la taula de l'esquerra es poden observar les imatges de l'Anunciació i la Visitació, mentre que a la taula de la dreta es representen el Naixement i l'Epifania. A la predel·la es troben representats Sant Pere, Santa Llúcia, la Mare de Déu, Sant Joan Evangelista, Santa Bàrbara i Sant Pau. A la seva part central hi ha una imatge del baró dels Dolors.



Font: CD-ROM Recursos Eductius de les Terres de Lleida

Tornar a activitat 1