ESQUELET
 ALIMENTACIÓ
REPRODUCCIÓ
 RESPIRACIÓ 
COMUNICACIÓ 
Tornar a l'index
 
 
 
 
ESQUELET 
esquelet d'una balena
L'esquelet dels cetacis, el podem dividir en tres parts:  
- El cap, amb el crani on es troben les mandíbules superior i inferior.  
- El cos, amb la columna vertebral que té les vèrtebres cervicals soldades i que a la zona dorsal és flexible fins a la cua.  
- Les aletes pectorals, on hi ha els óssos del braç i també óssos tipus dits.  

Les aletes dorsal i caudal no tenen óssos.

tornar a l'inici de la plana

Tornar a l'index

 
 
 
ALIMENTACIÓ
L'alimentació dels cetacis varia segons les especies. 
Barbes d'una balena Dents d'una orca 

Els  odontocets s'alimenten de peixos, calamars, ocells aquàtics i altres animals marins que desgarrant amb les seves dents.  
Els  misticets  s'alimenten del plancton que filtren amb les seves barbes.  
Els catxalots que només tenen dents a la mandíbula inferior s'alimenten de grans calamars o pops. 
L'estómac dels cetacis és format per tres cavitats comunicades entre elles, de gran capacitat, sobretot en les balenes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tornar a l'inici de la plana 
Tornar a l'index 

aparell digestiu d'un cetaci
 
 

 
 

REPRODUCCIÓ
Naixement d'un dofí
A diferència dels peixos, que normalment posen ous, les femelles dels cetacis donen a llum les seves cries ja formades, que neixen de cua. Sovint la mare és ajudada per una altra femella més gran, anomenada tia, que ajuda la cria, empentant-la cap a la superfície perque respiri per primera vegada.  
El petit cetaci neix amb totes les aletes plegades per ocupar el mínim espai dins la mare.A la mitja hora de néixer, les cries ja busquen les mamelles de la mare que es troben a la part inferior a prop de la cua. Les cries s'alimenten cada 20 minuts fins que tenen entre 10 i 15 mesos.
 
 
 tornar a l'inici de la plana 
Tornar a l'index
 
 
 
RESPIRACIÓ 
aparell respiratori dels cetacis
Els cetacis respiren a través de l'espiracle, nom que reben els narius, un sol forat en els odontocets i dos en els misticets, i que  s'obre al cim del cap. La boca no intervé en la funció respiratòria, els cetacis aspiren i expiren l'aire exclusivament per l'espiracle que es tanca quan l'animal se submergeix mitjançant un dispositiu muscular. Els pulmons no gaire grossos, ocupen una posició dorsal, la qual cosa fa que el centre de gravetat de l'animal baixi i la posició d'equilibri sigui facilitada..  
Tots els cetacis neden a força velocitat i es poden submergir i mantenir llargament sota l'aigua sense renovar l'aire dels pulmons.  
Quan un cetaci torna a la superfície, l'espiracle s'obre i l'aire viciat que s'ha acumulat durant l'immersió surt com una explosió d'aire i aigua pulveritzada (surtidor), més gros quan més gran és l'animal.
tornar a l'inici de la plana 
Tornar a l'index
 
 
 
 COMUNICACIÓ- LOCALITZACIÓ
Ecolocalització
El sentit de l'oïde en els cetacis és magnífic. Poden localitzar objectes molt petits a una gran distància mitjançant un sistema acústic, anomenat ecolocalització, que consisteix en una ona de senyals enviades pel dofí des del seu frent (meló). Aquests senyals reboten en els objectes i tornen a l'animal que interpreta els "ecos". Són capaços de conéixer amb gran precisió el tamany, la forma i fins i tot la naturalesa de l'objecte. tornar a l'inici de la plana 
Tornar a l'index