GRUP CLASSE:
|
DURADA:
|
PERÍODE:
|
CURS ESCOLAR:
|
PROFESSOR/A
|
ESO i
adaptacions curriculars
|
Quatre sessions
|
1r trimestre
|
2009-2010
|
Núria Alart
|
ÀREES/MATÈRIES:
|
TÍTOL I JUSTIFICACIÓ DE LA
UNITAT
|
Interdisciplinar
Intel·ligències Múltiples
|
QUÈ NECESSITEM PER ESMORZAR? Bona part de
l’alumnat a l’hora de l’esmorzar, porta al centre una diversitat d’aliments
que poden ser objecte de reflexió a classe: orientar la relació entre la
manera d’alimentar-se i la pròpia salut, entre economia i qulitat
nutritiva, pressupost i compra, residus i aliments, etc. Cal resaltar la
importància de l’etiquetatge com un element fonamental d’informació per
conèixer el contingut i la qualitat dels aliments que s’ofereixen.
|
OBJECTIUS D’APRENENTATGE
|
COMPETÈNCIES BÀSIQUES
|
CRITERIS I INSTRUMENTS
D’AVALUACIÓ
|
Confeccionar el guió i comunicar el contingut del treball a la resta de
la classe mitjançant una presentació (ppt)
|
Comunicativa, lingüística i audiovisual
|
1. Presentar i exposar el guió, el contingut de la recerca, el ppt i la cançó sobre l’esmorzar.
|
Preparar un esmorzar i cantar una cançó triada pel petit grup de
treball cooperatiu.
|
Artística i cultural
|
2. Interessar-se i respectar els diferents tipus d’esmorzars i cançons
realitzades. Graelles d’observació.
|
Crear i comunicar mitjançant fotografies de diferents esmorzars hàbits
saludables alimentàris.
|
Tractament de la informació i competència digital
|
3. Mostrar una
habilitat suficient per utilitzar el programa d’autoedició,la càmera
digital i fer-ne els trencaclosques
|
Utilitzar, relacionar i tenir cura en expressar els resultats dels
problemes, contextualitzant la resposta.
|
Matemàtica
|
4. Saber calcular la qualitat/preu de diferents aliments.
5. Presentar l’organitzador gràfic.
Comparar i contrastar.
|
Avaluar el propi coneixement sobre l’hàbit saludable d’un bon esmorzar.
|
Aprendre a aprendre
|
6. Autoavaluar-se i reflexionar individualment el treball realitzat. Rúbrica de la presentació.
|
Contrastar els diferents punts de vista que es donen en el petit grup
sobre l’àpat de l’esmorzar.
|
Autonomia i iniciativa personal
|
7. Saber organitzar, de forma grupal, la informació en una presentació
de diapositives. Rúbrica.
|
Adquirir autonomia en les tasques diàries sobre l’alimentació de
l’esmorzar. Fer un esmorzar a classe.
|
Coneixement i la interacció amb el món físic.
|
8. Presentar i argumentar els diferents esmorzars. Preparar un esmorzar
a classe. Rúbrica.
|
Comparar i contrastar la relació qualitat/preu del diferents aliments
que es poden utilitzar en l’esmorzar.
|
Social i ciutadania
|
9. Apreciar la creativitat dels companys/es en la presentació del ppt. Rúbrica.
|
CONTINGUTS
|
Exploració i introducció dels coneixements relacionats amb una
alimentació equilibrada com a camí per desenvolupar hàbits alimentaris
saludables.
|
Identificació dels nutrients que contenen els aliments. Disposició a relacionar
alimentació i salut.
|
Classificació de diferents nutrients de l’àpat de l’esmorzar.
|
Destresa i autonomia en la utilització de la càmera digital, l’ús de l’ordinador,
dels programes d’autoedició (word) i el programa jigsawplanet.
|
Identificació d’alguns aspectes informatius de l’etiqueta d’un aliment:
Bollycao, iogurt i tonyina.
|
Creativitat, imaginació i motivació en la tasca comuna de la preparació
de l’esmorzar.
|
Disposició positiva per conèixer i aplicar criteris de qualitat/preu
tenint en compte la pressió publicitària.
|
Planificació, organització i valoració de les aportacions dels
companys/es perquè puguin millorar el resultat final de la proposta del
grup
|
METODOLOGIA I SEQÜÈNCIA
DIDÀCTICA
|
S’utilitzen els següents principis
metodologics inclusius i/o actius a l’aula:
Globalització: a l'alumne se li
presenta la realitat de manera global.
Interdiciplinarietat: es fomenta el
treball de manera interdisciplinar entre els diferents professionals.
Activitat : fomentar l'aprenentatge
significatiu a partir de la pròpia activitat de l'alumnat i els seus
coneixements previs.
Individualització: S'adapta a les
possibilitats i característiques de l’alumnat segons les seves capacitats
i/o intel·ligències.
Socialització: Cooperació i
treball en grup. La base de l’aprenentatge serà la interacció entre
l’alumnat.
Contextualització
i funcionalitat. Aplicació dels aprenentatges a l'entorn proper.
-Fomentarem el treball en grup com a font de relació personal,
fomentant-les a través del treball cooperatiu, mitjançant metodologies com:
WQ, PBL, A. Casos,...
-Utilitzarem els recursos TIC (processador de textos, audiovisuals,
músiques, programa de presentacions, ....)
-Treballarem el foment d’una bona autoestima en els alumnes a través de
l’ànim i valoració positiva del que fan, practicant la cultura de l’elogi.
-Fomentarem el control emocional de les seves expressions através del
diàleg reflexiu amb els mateixos
alumnes.
-S’utilitzaran diferents activitats multinivell i estils
d’ensenyament-aprenentatge per potenciar totes les capacitat i/o
intel·ligències de l’alumnat, per així
poder aprendre a través de les més potents i tenir un major èxit
escolar.
|
DESCRIPCIÓ DE LES ACTIVITATS
|
MATERIALS RECURSOS
|
ORG. SOCIAL
|
TEMPS
|
ATENCIÓ DIVERSITAT
|
A.A
|
1a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Per tal de conèixer el grau d’informació sobre els aliments i
l’alimentació proposarem un joc de preguntes: veritable (V) fals (F) per
saber els coneixements previs de l’alumnat.
|
Fitxa inicial coneixement previs
|
Gran grup
|
50 min.
|
Intel·ligències Múltiples
|
|
DESENVO
LU
PAMENT
|
Presentació i explicació dels petits grups de tres alumnes i les seves
investigacions.
Cada petit grup cercarà una piràmide
de l’alimentació i realitzarà les tasques sobre els nutrients necessaris
per a l’organisme. Fitxa de l’esmorzar.
|
Ordinador
Enllaços
Fitxa de l’esmorzar
|
Gran grup
Petit grup
|
50 min
|
IMActivitats multinivell
Treball en grup cooperatiu
|
7
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples
Portafoli
|
6
|
2a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Tos els productes alimentaris han de portar una etiqueta. La informació
que contenen les etiquetes és regulada per les normatives comunitàries i les
administracions públiques han de vetllar pel seu compliment en l’àmbit
corresponent.
|
Ordinador
Enllaços
Fitxa
|
Petit grup
|
50 min.
|
IM. Activitats multinivell
Treball en grup cooperatiu
|
3
|
DESENVO
LU
PAMENT
|
Cada membre del petit grup
farà la fitxa corresponent a la seva investigació:
Anàlisi d’un pastisset
Anàlisi d’una peça de fruita
i iogurt.
Anàlisi d’un entrepà de
tonyina.
|
Ordinador
Enllaços
Fitxes d’investigació
|
Petit grup
|
50 min
|
IM. Activitats multinivell
Treball en grup cooperatiu
|
6
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples
Portfoli
|
6
|
3a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Presentació i explicació de l’organitzador gràfic: comparar i
contrastar preu/qualitat.
Posada en comú del petit grup sobre quina ha estat l’esmorzar protagonista.
Presentant la composició nutricional i l’aportació energètica de cadascun
dels components del seu esmorzar i explicant els passos seguits per tal de
fer els càlculs adequats.
|
Organitzador gràfic
Fitxa
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples
|
5
|
DESENVO
LU
PAMENT
|
Elaboració de la presentació en ppt de tota la informació, explicant
quin dels tres esmorzars és el més sa. S’ha d’escriure les conclusions de
l’alumnat i contestar a les afirmacions que es donaran en una fitxa.
|
Organitzador gràfic
Fitxa
|
Petit grup
|
50 min
|
Intel·ligències Múltiples
|
7
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples
|
6
|
4a SESSIÓ
|
INTRODUCCIÓ
|
Preparació de la presentació. Elaboració per part de tothom de
diferents esmorzars per a tots/es
els companys/es de la classe.
|
Ordinador
Enllaços
|
Petit grup
|
50 min
|
IM Activitats multinivell
Treball en grup cooperatiu
|
1
|
DESENVO
LU
PAMENT
|
Exposició i presentació del guió, la cançó i el ppt a la resta de
companys/es de la classe.
Elaboració de la rúbrica d’autoavaluació del petit grup.
|
Ordinador
Enllaços
|
Petit grup
Gran grup
|
50 min
|
IM. Activitats multinivell
Treball en grup cooperatiu
|
2-8
|
FINAL
|
Reflexió personal de la classe:
Què és el que t’ha costat més de fer? Per què?
Què és el que més m’ha agradat? Per què?
Què canviaries si la tornessis a fer?
|
Fitxa de reflexió individual
|
Individual
|
20 min
|
Intel·ligències Múltiples
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|