Una Cacera del Tresor basada en Internet i adreçada al Cicle Superior i 1r.cicle d'ESO.

Creada per Núria Coma..

..

Segons les parules del gran mestre Pau Casals a les Nacons Unides "Catalunya ha estat la nació més gran del món. Els dic, us diré per què: Catalunya va tenir el primer Parlament... Totes les autoritats de Catalunya es van reunir el segle XI a Toluges ­una ciutat que avui pertany a França però que abans era de Catalunya­ per parlar de pau. Sí, al segle XI!... ".

Vols investgar l'art de Catalunya durant l'edat Mitjana.

 

En primer lloc obre un document de text, escriu el títol i contesta les preguntes següents:

L'ART ROMÀNIC

Molts dels pobles de Catalunya es van formar al voltant d'una església romànica. També hem de recordar la construcció i importància dels monestirs en aquella època.

  1. Escriu tres característiques de les esglésies romàniques.
  2. Busca tres fotografies de pintures del romànic. Enganxa-les al teu document i contesta aquestes tres preguntes: quins colors hi dominen? Dibuixen ombres i relleu, o més aviat semblen planes? Diries que guarden força la simetria?
  3. Sobre les escultures cal destacar: les marededéus, les crusificcions, els pòrtics i les columnes amb els seus capitells. Fes un comentari sobre el pòrtic del monestir de Ripoll.

L'ART GÒTIC

Els principals edificis que es van construir van ser les catedrals a les ciutats.

  1. Escriu tres característiques de les catedrals gòtiques.
  2. Busca tres fotografies de pintures del gòtic. Enganxa-les al teu document i contesta aquestes tres preguntes: Quins colors hi dominen? Dibuixen ombres i relleu, o més aviat semblen planes? Diries que guarden força la simetria?
  3. Sobre les escultures cal destacar: sepulcres, claustres, façanes... Fes un comentari sobre el pòrtic de la catedral de Barcelona.

LA GRAN PREGUNTA

Potser recordaràs Notre-Dame per la pel·lícula del gepurut però, com deus saber, és la catedral de París. Compara la catedral de París i la de Barcelona.

 

PISTES WEB

Museu nacional d'art de Catalunya

L'Enciclopèdia Catalana

Viquipèdia

Portalada de Santa Maria de Ripoll http://www.xtec.net/~jarrimad/medieval/romanico/ripoll.htm

Cercadors: