Experiment 10. La capacitat calorífica de l'aigua

Autors de l'escrit: Marta Anguix Curs: 1r ESO

1) Marc teòric

La capacitat calorífica de l’aigua o de la sorra la podem explicar com la seva facilitat per escalfar-se i refredar-se. L’aigua té una elevada capacitat calorífica perquè costa molt d’escalfar i de refredar.

2) Objectiu

Demostrar la diferència que hi ha entre la capacitat calorífica de l’aigua i de la sorra.

3) Material

-Sorra - Aigua - Dos vasos de precipitats - Fogonet d’alcohol - Dos termometres - Balança electrònica - Rellotge

4) Procediment

1) Hem pesat un vas de precipitats amb una masa determinada d’aigua, i un altre vas amb la mateixa massa de sorra a la blança electrònica.

2) Hem ficat el termòmetre dins de cada un dels vasos i hem anotat la temperatura inicial (minut 0’).

3) Hem col·locat el vas d’aigua amb el termòmetre amb el fogonet encès. Hem anotat la temperatura de cada minut de l’aigua a la taula de resultats.

4) Hem col·locat el vas de sorra amb el termòmetre en el fogonet encès. Hem anotat la temperatura de la sorra a cada minut.

5) Taula de resultats

Minut
Temperatura de l’aigua
Minut
Temperatura de la sorra
0'
20 ºC
0'
21 ºC
1'
22 ºC
1'
26 ºC
2'
24 ºC
2'
28 ºC
3'
26 ºC
3'
33 ºC
4'
29 ºC
4'
34 ºC
5'
31 ºC
5'
43 ºC
10'
33 ºC
10'
59 ºC

Hem observat que la temperatura de la sorra augmenta més ràpidament que la de l’aigua.

6) Conclusions

L’aigua té una capacitat calorífica més elevada que la sorra i per això li costa més escalfar-se que la sorra.

7) Qüestions

a) Què vol dir que la temperatura en els dos casos variï de manera diferent? Perquè tenen capacitats calorífiques diferents.

b) On creus que les variacions de temperatura entre el dia i la nit són més petites, en les poblacions costaneres o en les de l’interior del continents. Raona la teva resposta basant-te en la capacitat calorífica de l’aigua. Les variacions de temperatura són més petites a la costa per la influència de l’aigua que li costa més escalfar-se i refredar-se que a la sorra.