Experiment 10. La capacitat calorífica de l'aigua
Autors de l'escrit: Marta Anguix | Curs: 1r ESO | ||||||||||||||||||||||||||||||||
1) Marc teòric La capacitat calorífica de laigua o de la sorra la podem explicar com la seva facilitat per escalfar-se i refredar-se. Laigua té una elevada capacitat calorífica perquè costa molt descalfar i de refredar. 2) Objectiu Demostrar la diferència que hi ha entre la capacitat calorífica de laigua i de la sorra. 3) Material -Sorra - Aigua - Dos vasos de precipitats - Fogonet dalcohol - Dos termometres - Balança electrònica - Rellotge 4) Procediment 1) Hem pesat un vas de precipitats amb una masa determinada daigua, i un altre vas amb la mateixa massa de sorra a la blança electrònica. 2) Hem ficat el termòmetre dins de cada un dels vasos i hem anotat la temperatura inicial (minut 0). 3) Hem col·locat el vas daigua amb el termòmetre amb el fogonet encès. Hem anotat la temperatura de cada minut de laigua a la taula de resultats. 4) Hem col·locat el vas de sorra amb el termòmetre en el fogonet encès. Hem anotat la temperatura de la sorra a cada minut.
5) Taula de resultats
Hem observat que la temperatura de la sorra augmenta més ràpidament que la de laigua. 6) Conclusions Laigua té una capacitat calorífica més elevada que la sorra i per això li costa més escalfar-se que la sorra.
7) Qüestions
a) Què vol dir que la temperatura en els dos casos variï de manera diferent? Perquè tenen capacitats calorífiques diferents.
b) On creus que les variacions de temperatura entre el dia i la nit són més petites, en les poblacions costaneres o en les de linterior del continents. Raona la teva resposta basant-te en la capacitat calorífica de laigua. Les variacions de temperatura són més petites a la costa per la influència de laigua que li costa més escalfar-se i refredar-se que a la sorra. |