Experiment 16. Observem els bacteris de iogurt al microscopi òptic

Curs: 1r ESO

1. Marc teòric

El iogurt s'elabora a partir de la llet i amb l'ajut de diferents bacteris. Uns, com Lactobacillus casei o el Lactobacillus bulgaricus s'alimenten de la lactosa de la llet i la transformen en àcid làctic; uns altres, com Streptococcus thermophilus, donen aroma i consistencia al iogurt. Els bacteris del iogurt es poden veure amb d'una senzilla preparació microscòpica.

2. Objectius
Observar els bacteris del iogurt utilitzant el microscopi òptic.

3. Material
Iogurt, blau de metilè, metanol, aigua, portaobjectes i cobreobjectes, microscopi òpitc.

4. Procediment
1. Pren una petita quantitat de iogut amb l'escuradents (vigila, si en prens molt, no veuràs bé la preparació).
2. Extén la mostra en un portaobjectes.
3. Asseca la mostra acostant-la a una una flama (no damunt).
4. Afegeix unes gotes de metanol per desengreixar la mostra i fixar-la al vidre.
5. La tinció la pots fer amb blau de metilè deixant que impregni la mostra durant uns 5 minuts.
6. Neteja amb aigua el sobrant de colorant, asseca-la acostant-la a una flama i, després, posa el cobreobjectes.
7. Observa la mostra a diferents augments.
8. Fes un dibuix del que observes a diferents augments.

5. Qüestions
Busca informació sobre la fermentació làctica i explica el procés de fermentació del iogurt.