1.
Marc teòric
El
iogurt s'elabora a partir de la llet i amb l'ajut de diferents bacteris.
Uns, com Lactobacillus casei o el Lactobacillus bulgaricus s'alimenten
de la lactosa de la llet i la transformen en àcid làctic;
uns altres, com Streptococcus thermophilus, donen aroma i consistencia
al iogurt. Els bacteris del iogurt es poden veure amb d'una senzilla preparació
microscòpica.
2.
Objectius
Observar els bacteris del iogurt utilitzant el microscopi òptic.
3.
Material
Iogurt, blau de metilè, metanol, aigua, portaobjectes i cobreobjectes,
microscopi òpitc.
4.
Procediment
1. Pren una petita quantitat de iogut amb l'escuradents (vigila, si en
prens molt, no veuràs bé la preparació).
2. Extén la mostra en un portaobjectes.
3. Asseca la mostra acostant-la a una una flama (no damunt).
4. Afegeix unes gotes de metanol per desengreixar la mostra i fixar-la
al vidre.
5. La tinció la pots fer amb blau de metilè deixant que
impregni la mostra durant uns 5 minuts.
6. Neteja amb aigua el sobrant de colorant, asseca-la acostant-la a una
flama i, després, posa el cobreobjectes.
7. Observa la mostra a diferents augments.
8. Fes un dibuix del que observes a diferents augments.
5.
Qüestions
Busca informació sobre la fermentació làctica i explica
el procés de fermentació del iogurt.
|