Experiment 2. Quanta energia ens proporciona un cacauet?

Autors de l'escrit: Ivette Plana i Judith Gallardo Curs: 3r ESO

 

1) L'objectiu de l'experiment era calcular experimentalment el valor energètic d'un cacauet.

2) El materials utilitzats han estat:

- Cacauets
- Agulles de cap
- Tub d'assaig una mica gruixut
- Termòmetre
- Suport amb pinces
- Proveta graduada
- Aigua
- Tap de suro
- Balances

3) Hem seguit el següent procediment:

Primer, hem pesat el cacauet, i amb molt de compte, l'hem travessat amb l'agulla de cap, fixant-lo al tap de suro.
Segon, hem mesurat 50 mLl d'aigua i l'hem posat al tub d'assaig. Mesurem la temperature de l'aigua i l'anotem.
Tercer, hem encès el cacauet amb un encenedor. L'hem situat a uns 2 cm per sota del tub d'assaig i hem escalfat l'aigua.
Quart, quan el cacauet s'ha cremat, hem mesurat la temperatura de l'aigua, després em calculat la massa.

4) Els resultats obtingut han estat:

o Volum d'aigua en mL : 15 mL
o Massa d'aigua en g : 15 g
o Temperatura inicial de l'aigua : 24 ºC
o Temperatura final de l'aigua : 45 ºC


Energia calorifica = massa aigua x Ce x T = 15 x 1 x 21 = 315 cal
Ce = 1 cal / g ºC

5) Arribem a la conclusió que es pot calcular l'energia calorífica d'un aliment amb el procediment indicat.