pàgina principal  
FORMACIÓ DE CATALUNYA
Evolució geològica
 
 
 
Era cenozoica  
 
Al començament del Període Terciari de l'Era Cenozoica, les condicions geogràfiques són semblants a les de l'Era Mesozoica, però, poc a poc, i a conseqüència del moviment de les 
 
 
 
plaques eurasiàtica i africana, aquí en contacte, comença a aixecar-se suaument el dors que acabarà convertint-se en tota una sèrie de serralades de plegament entre elles els Pirineus : és l'orogènesi alpina.  
En estendre's aquest abombament cap al sud i l'est, el mar, limitat per les noves terres emergides i les que quedaren del massís Catalano-balear, fou empès en direcció sud-oest, cobrint el massís de l'Ebre, que fins ara s'havia mantingut alternativament emergit i submergit, separant la fossa pirinenca de la fossa mediterrània. Es ara quan es forma el gran golf estès entre els massissos pirinenc i Catalano-Balear, en el qual es comencen a dipositar els materials de la futura Depressió Central.  
 
 
 
 
 
Prop de la línia de costa s'acumulen potents gruixos de conglomerats allà on aboquen les seves aigües els rius pirinencs i els del Massís Catalano-Balear (exemple d'aquesta sedimentació de vora de conca són els massissos de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montsant); cap a l'interior de la conca es dipositen sorres, argiles... que originaran els gresos, les margues i les calcàries més o menys margoses que omplen el centre de la Depressió Central. Arran de la costa s'acumulen potents gruixos de calcàries. Més tard, en tancar-se la comunicació d'aquest ampli golf amb el mar obert, quedà un gran llac. Aquestes aigües residuals, en estar sotmeses a una intensa evaporació, donaren lloc als enormes dipòsits salins que cobriren el centre de la conca (Súria, Cardona...). 
Cap a la segona meitat del Període Terciari la major part del Massís Catalano-Balear desaparegué, restant tan sols en la superfície una estreta franja de terra, i es formaren les depressions Pre-litorals, de la Cerdanya, de l'Empordà i altres. 
Cap a finals del Terciari, les últimes manifestacions de l'orogènesi alpina modifiquen lleugerament la disposició dels materials en les conques interiors de la Cerdanya i la Depressió central. A l'Empordà i a Olot es desencadenen les espectaculars manifestacions volcàniques que duraran fins al Període Quaternari.