El món romà
nlinan@xtec.cat
 
 
Ens trobem a Itàlica *, ciutat de la Bètica *, a Hispània *. Acabem d'arribar de Tàrraco *, la capital de la Tarraconense *.
Hem anat en vaixell per tota la riba del Mare Nostrum * i, remuntant les aigües del Betis *, veritable artèria econòmica d'aquesta província romana, hem arribat al nostre destí.

Som els convidats d'un ric comerciant d'oli, que, aquest matí, ens ha acompanyat a fer un volt per la ciutat que és prou gran, encara que no es pot comparar amb Pompeia, i, molt menys, amb Roma la capital del nostre imperi. A la tarda, hem anat a les termes per treure'ns la pols de tot el dia.

Ja he dit abans que el nostre amfitrió és un ric comerciant d'Itàlica, i també propietari d'una de les domus més maques de la ciutat.
D'aquí a pocs minuts anirem al triclinium.
El nostre hoste ens vol obsequiar amb un gran festí.
 

Menú
I
Aliter baedinam sive agninam excaldatam
In Mitulis
Sarda ita fit
Scillas

 
II
Patina de pisciculis
Fabiciae vorodes et baianae
Vitellina fricta
Pullum Frontonianum

 
III
Dulcia domestica
Aliter dulcia
Ova sfongia ex lacte
Patina de piris

 
 
La persona que jeu al meu costat, és propietari d'una villa de les més importants de la zona.

M'explica que gran part de l'oli que es fa servir a Roma, a la cuina però, sobretot, a l'enllumenat, procedeix de les seves propietats, i de tota aquesta zona, en general.

Marcus, que així es diu aquest comerciant bètic, em fa saber que, normalment, les villae productores d'oli tenen forns on es fabriquen les àmfores amb què es transporta el preciat líquid. També m'explica que cada forn té la seva marca per reconèixer la seva procedència.
Les àmfores tenen formes diferents segons les províncies d'on vénen i el producte que transporten. Com a curiositat, diu que a Roma hi ha un lloc on s'acumulen les restes de tota la ceràmica que arriba i que en un futur podria convertir-se en una muntanya artificial.

Comentem la gran quantitat de productes: blat, oli, vi, metalls... que arriben a Roma a través del seu port, Òstia, de les diferents províncies de l'Imperi.