La vall del riu corb

 

 

Situem-nos en l’espai: El riu Corb

 

El riu Corb és un riu que porta poca aigua i que fa un trajecte curt, des de que neix, recollint les aigües de les muntanyes properes a Vallfogona de Riucorb, fins que mort als plans d’Urgell, prop de Preixana.

Recorre dues comarques, La Conca de Barbera, que pertany a la província de Tarragona i, l’Urgell, província de Lleida.

El riu Corb passa pels segünets llocs: Llorac, Balneari de Vallfogona, Vallfogona de Riucorb, Guimerà, a prop del monestir enrunat de Vallsanta, a prop de Ciutadilla, de Nalec, de Rocafort, de Sant Martí de Riucorb, de Maldà, de Belianes i, d’aquí ja es dirigeix cap als plans propers a Preixana on desapareix. Tots els pobles que hem anomenat pertanyen a la comarca d’Urgell menys Llorac i el Balnearii el poble de Vallfogona de Riucorb.

El riu Corb i el riu Ondara ( que passa per Tàrrega ), són els dos rius que recorrenla nostra comarca.

 

Situem-nos en el temps: una mica d’història

 

Els pobles de Verdú, Sant Martí, Belianes, Rocafort, Llorens... I els monestirs de Vallbona, de la Bovera, de Vallsanta es van formar fa més de 800 anys, en l’època medieval. Aquests territoris, igual que els de gairebé totes les comarques de Lleida i de Tarragona, estaven dominats pels àrabs o sarraïns, de religió musulmana.

 

Els comtes de Barcelona i d’Urgell es van decidir a conquerir aquests territoris. Van guanyar les batalles als serraïns, un cop ho havien aconseguit van venir les famílies cristianes a viure-hi i, van construir les seves cases, esglèsies i monestirs.

En aquell temps estava de moda l’art romànic que es caracteritzava pels arcs de mig punt, en forma de mig cercle. Així ho veureu en molts portals de Sant Martí, Belianes i i Vallbona i també en algunes arcades de les places i del monestir.

Portal romànic de l'església del monestir de Vallbona

Par romànica del monestir de Vallbona. Nau est

Mare de Déu romànica del monestir de Vallbona

Els nou vinguts construïren torres de defensa i guaita, en els llocs més alts de la ciutat, així podien veure de llunys si els serraïns intentaven apropar-se. Podreu veure les restes de les torres de Verdú.

Els reis d’Aragó i Catalunya per tal de que es repoblessin terres i pobles abandonats, van donar terres als monjos o monges cistercenques per a que hi construïssin els seus monestirs, el monestir de Vallbona va ser el primer monestir cistercenc femení de Catalunya i Aragó. La regla principal d’aquests era “ora i lavora”. El que vol dir que dedicaven unes hores a resar i unes altres a treballar.

En les terres de l’Urgell es va construir l’important monestir femení de Vallbona de les Monges, el qual encara es manté des de la seva fundació. D’aquest monestir van sortir unes quantes monges per a formar-ne un altre a la Bovera, en resten algunes arcades d’estil romànic. Més tard les monges es van traslladar al monestir de Vallsanta d’estil gòtic.

Uns 100 anys més tard va venir la moda gòtica, amb arcs apuntats; en veureu models al monestir de Vallsanta i en carrers i places de Sant Martí i Belianes.

.

Part gòtica del claustre de Vallbona. Nau nord

Mare de Déu gòtica

 

Pàgina principal

Projecte cicle mitjà

Amunt