Motor de vapor. Instruccions de muntatge.

Busqueu el cartró ondulat d’un mil·límetre. Les caixes de sabó de roba són les ideals. S’ha de treure la coberta de propaganda sense doblegar la part interior.
 

Recupereu els plànols en format Autoskech comprimit amb zip (més resolució) o Word (menys resolució) i imprimiu-los.
 
 
Peces del motor de vapor 8k

 
Feu pintar les peces del retallable abans d’enganxar-los al cartró. Si es pinta després queden les marques del cartró al pintar-los.

Enganxeu els fulles ja pintats al cartró amb pega de barra i esperu que estigui sec per tallar-ho. Si és més petit que un DIN A4 feu un muntatge amb el cartró per que quedin les ranures per on es desplaçarà el pistó en un sol tros sencer. Procureu que en la biela i les altres barres, el cartró tingui les ondulacions al llarg, es a dir els forats a les puntes, doncs es més resistent i no es doblegaran. 
 
 

Talleu amb el cutter (sempre amb molta precaució i alguna cosa sota per no tallar la taula) les ranures del pistó i el distribuïdor. El tall ha de ser net o no lliscarà prou bé. Assegureu-se que la cola esta seca i talleu amb molts talls petits sense fer força.
Retalleu el resta de peces amb les tisores.

Feu els forats per els reblons.

Els pròxims als laterals amb la màquina de foradar paper. Si el cartró es més de 1 mm no entrarà amb les màquines normals i s’haurà de fer amb el punxó. Per situar els forats  els buscarem obrin la màquina i mirant on foradar per sota.

Els que estan al mig del dibuix els foradarem amb el punxó amb conta de no punxar-nos.

Feu un tall  amb el cutter per les línies puntejades de lèmbol i el distribuidor però sense tallar la ultima capa del cartró. Dobleu-ho de forma que quedi quadrat com la fotografia.
 

 
Uniu les peces mòbils amb els reblons segons la fotografia (unions C, D, E, F, i G). Teniu en compte que entre la roda i la manovella es té que posar una volandera (D). Els reblons s’uneixen picant amb el martell sobre la xapa, però ni massa poc ni molt fort. En el primer cas cauen i encallen el funcionament i en el segon claven els mecanismes.

Ara ja es poden posar tots els mecanismes sobre el suport unint-los amb reblons (A i B). En A, també hi ha que posar-hi una volandera entre les peces. Si uniu A i B abans que les altres unions picareu sobre el cartró i el marcareu.
Dobleu l’èmbol i el distribuïdor i enganxeu-ho amb cinta adhesiva pel darrera. 
Per fer moure el motor i veure el funcionament és millor girar la roda.

film del funcionament

 Identifica i escriu en un full el nom de les parts més importants del mecanisme.
 
Pagina d'origen
Pagina anterior
  actualitzat juny de 2002